Sebastian Vettel a két héttel ezelőtti Brazil Nagydíjon minden idők legfiatalabb háromszoros világbajnoka lett, a sorozatban elért három sikerrel pedig két legenda, Juan Manuel Fangio és Michael Schumacher mellé zárkózott fel, rajtuk kívül senki nem védte meg a címét zsinórban kétszer.
Vettel csapatfőnöke, Christian Horner ugyanazt mondja, mint az előző két siker után: a német pilóta minden egyes évvel csak jobb lesz, a tapasztalat, az érés még versenyképesebbé teszi majd. A hétszeres bajnok Schumacher rekordjai persze még így is messze vannak…
“Elég nehéz elképzelni, hogy bárki is megdönti a 91 győzelmes, hét bajnoki címes rekordokat. De Sebastian még csak 25 éves, és már háromszoros világbajnok, 101 versenyből 26-szor nyert, több mint 40-szer állt a dobogóra, 34-szer szerzett pole-t, szóval igazán kiemelkedő a pályafutása” ? méltatta a német pilótát.
“Versenyzőként egyre csak fejlődik, egyre jobb lesz. Még mindig nem láttuk a csúcsformáját. Persze az F1 más, mint 15 évvel ezelőtt. Sokkal kiegyensúlyozottabb a mezőny, mindenki ugyanazokkal a gumikkal dolgozik, ugyanannyit tesztelhet, a motorok sincs korlátlan mennyiség. Csak az idő mutatja majd meg, hogy Sebastian mire képes még, de nagyon izgalmas, hogy még mindig nem ért a csúcsra.”
A Red Bull motorsportfőnöke, Helmut Marko is a pilóta képességeit méltatta nemrég, amikor Vettel Grazban tartott ünnepi bemutatót. Az osztrák szakember visszautalt a legyőzött Fernando Alonso korábbi nyilatkozatára, miszerint nem is Vettellel, hanem a sztártervező Adrian Newey-val kell megküzdenie: “A spanyol riválisunk kicsit le van maradva Herr Vettel versenyzői kvalitásait illetően. Igen, Vettel egy Newey-autóban ül, de Alonso elfelejti, hogy két autót indítunk, a végén pedig mindig Vettel győz.”
Horner nem egyébként tagadta, hogy az utóbbi években most kellett leginkább összekapni magukat, és hogy a 2012-es idény megmutatta, sosem lehet a babérokon üli.
“Hasznosítani fogjuk az elmúlt három év tanulságait, az elmúlt év leckéit. Nagyon erős ellenfeleink vannak, ők sem alszanak majd téli álmot, szóval javulnunk kell. Tovább kell javítani az autót, hogy tarthassuk az idei és az elmúlt három szezonban mutatott szintet!”


“A munka sosem lesz könnyebb, sőt egyre nehezebb. Egyértelműen az idei év volt az eddigi legnehezebb. Igazán bizonyította az erőnket, hogy vissza tudtunk kapaszkodni az egyéni bajnokságban. De az alapok jók, ha a mostani autót vinnénk a szezonnyitóra, még úgy is jó kiindulás lenne, azonban a Forma-1 sosem áll egy helyben, nekünk is fejlődnünk kell. A csapatnál mindenki tudja ezt, és fejlődni is fogunk, ugyanúgy, ahogy az elmúlt három évben.”
 
A világbajnoki trófeát hivatalosan holnap este átvevő Vettel a héten a Brazil Nagydíjon történtekre reflektált, miután több szurkolója az első körben vele ütköző Bruno Sennát szapulta a különböző internetes fórumokon. A bajnok nem vállalt közösséget velük: “Egyértelműen szeretnék elhatárolódni ezektől az úgynevezett szurkolóktól. Mindannyian versenyzünk, bármikor előfordulhat, hogy egymás útjába keveredünk.”