A Sauber tegnap jelentette be, hogy a már korábban leigazolt Nico Hülkenberg mellé a csapat eddigi tesztpilótáját, Esteban Gutierrezt ülteti 2013-ban, azaz a McLarenhez távozó Sergio Perez mellett Kobajasi Kamuitól is megválnak, teljesen új felállással vágnak neki az új évnek.
Míg Hülkenberg idén bizonyította, hogy erős, megbízható pilóta, Gutierrez azonban a GP3-as cím megnyerése óta nem volt igazán átütő, a GP2-ben idén ugyan 3. lett, de az F1-es vezetési lehetőségei alkalmával nem villogott. Úgy tűnhet, hogy csak a Sauber mexikói szponzorai tolták be az autóba.
A Sauber főnöknője, Monisha Kaltenborn azt mondja, nem így van, de azt elismeri, hogy kockázatos két teljesen új versenyzővel, köztük az újonc Gutierrezzel indulni.
“Mindig van egy kis kockázat. Sokszor volt már ilyen a csapat történetében, a legutóbbi példa Sergio, ő is rizikót jelentett. De Esteban esetében egy kicsit más a helyzet, már viszonylag rég a csapathoz tartozik, beilleszkedett, jól ismeri a munkánkat. Persze mindig van kockázat, de bízunk benne, hogy a megfelelő környezetben bizonyítja majd, hogy mennyire jó.”
“Mi úgy gondoljuk, hogy erős párossal vágunk neki a jövő évnek. A harmadik idényét kezdő Nico személyében lesz egy tapasztalt pilótánk, minket teljesen meggyőzött az eddigi teljesítménye. Ha adódik valamilyen lehetőség, ő mindig él vele, hozza a pontokat. Ez eddig az egyik gyenge pontunk volt, nem teljesítettünk egyenletesen, nem használtunk ki minden lehetőséget. Ami Estebant illeti, a csapat hagyományosan fiatal tehetségeket hoz az F1-be, most őt szeretnénk látni, erre is készítettük fel.”
“Láttunk tőle szép szerepléseket (a GP2-ben), de hibákat is elkövetett. A legfontosabb, hogy tanuljon a hibáiból. Ismeri a csapat működését, remélhetőleg az autó is jó lesz jövőre, részt vesz a fejlesztésben, és ahogy Sergio esetében, neki is megfelelő környezetet biztosítunk majd. Már láttuk, milyen gyorsan mehet a fejlődés, reméljük, hogy vele is hasonlóan alakul!”
Kaltenborn további kérdésre azt mondta, hogy Kobajasit egyértelműen a hullámzó teljesítmény miatt búcsúztatták el:
“Elég sokszor ingadozott. A csapatnál hiányzott az egyenletes teljesítmény idén, amúgy előrébb is lehetnénk a konstruktőri bajnokságban. De ezen a területen még javulhat, remélem, hogy, lesz lehetősége bizonyítani, mert igazából jó versenyző. A jövő évi autó fejlesztésében is nagy része van, szóval tényleg sokat kaptunk tőle.”
Az ejtett Kobajasi közben a szuzukai dobogó után megnövekedett otthoni népszerűségét kihasználva weboldalt indított, amelyen a elsősorban a japán támogatókat segítségét kéri, hogy megfelelő pénzt gyűjtsön egy 2013-as szerződés megszerzéséhez.