Bár a múlt hétvégi Amerikai Nagydíjon Sebastian Vettelnek megvolt az esélye, hogy jubileumi, 100. F1-es futamán háromszoros bajnok legyen, a dolgok másképp alakultak. A Red Bull-os német 13 pontos előnnyel távozott, de a 273-260-as állás azt jelenti, hogy a szezonzáró Brazil Nagydíjon még a ferraris Fernando Alonso is győzhet.
A Forma-1 eddigi 62 szezonjában 26 alkalommal dőlt el az egyéni cím sorsa az utolsó futamon – a hátrányban lévő pilóta 10-szer volt képes fordítani. Vettel előnye ugyan elég kényelmesnek tűnik, de az utóbbi évek (2007, 2008, 2010) is fényesen bizonyították, hogy az utolsó versenyen, sőt akár az utolsó pillanatban is változhat az állás.
Két pilóta hajt tehát a harmadik világbajnoki címére, lássuk, melyiküknek mi kell a sikerhez!
Alonsónál alapfeltétel, hogy felérjen a dobogóra, hiszen csak a 3. helytől felfelé jár annyi pont (15, 18, 25), amellyel egyáltalán behozható a mostani lemaradás. Természetesen ezzel együtt Vettelnek még “megfelelően” kevés pontot is kellene szereznie. A helyezések kombinációira lefordítva Alonso úgy lehet bajnok, ha:
– Győz, Vettel pedig legfeljebb 5. lesz.
– Másodikként ér be, Vettel pedig legfeljebb 8.
– Harmadik lesz, míg Vettel legfeljebb egyetlen pontot szerez, azaz 10. helyen vagy annál hátrébb végez.
Pontegyenlőség akkor alakulhat ki, ha Alonso győz, Vettel pedig csak a 4. (+ 25 pont vs. +12 pont), de a Red Bull-os ebben az esetben is bajnok, hiszen öt győzelmet tudna felmutatni a spanyol négy sikerével szemben. Ha Vettel legalább 4., Alonso nem tehet semmit. (Egyenlőséget hozhat Alonso 3. és Vettel 8. helye is, de a győzelmi arány – 3/5 – ekkor is a németet hozza ki győztesként.)