A kora délelőttinél melegebb – 20 fokos levegő- és 32 fokos aszfalthőmérséklet -, napos időben kezdődött az új Amerikai Nagydíj kvalifikációja az austini Circuit of the Americason. 
A harmadik edzés után kérdés volt, hogy kap-e valamilyen büntetést az utolsó gyakorláson Charles Pickel ütköző Sergio Perez, valamint a sebességváltó meghibásodása miatt esetleg cserére kényszerülő Romain Grosjean. A suaberessel elnézők voltak a versenybírók, de a Lotus francia pilótájánál nem volt mit mérlegelni, a váltó javíthatatlan volt, a csere automatikus öthelyes visszasorolást jelent vasárnapra.
A guminehézségek miatt lehetett számítani rá, hogy a gyengébb leszorítóerejű autók már a szakaszok elejétől körözni kezdenek, hogy sikerüljön felmelegíteni az abroncsokat. A HRT-nél és a Marussiánál egyértelmű volt ez, de érdekes módon Kimi Räikkönen is azonnal bekezdett a Q1 elején.
Míg a többség a lágyabb, közepes keveréken ment ki, a Red Bull-osok, a mclarenesek és a ferrarisok még a keményen próbálkoztak. Az élen az edzésekhez képest a megtáltosodott Grosjean állt és ugrott vissza többször is, ha valaki megelőzte. Sebastian Vettel 6 perccel a vége előtt futott első időt. Hamilton javított, de Vettel válaszolt, fél másodpercet adott a mclarenesnek.
A HRT-s Narain Karthikeyannak sikerült 107 %-on belüli időt futnia, de két perccel a vége előtt műszaki hiba miatt a pályán húzódott félre, az emiatt előkerült sárga zászlók ráijeszthettek Nico Rosbergre, akinek így kellett továbbjutó időt autóznia. Sikerült.
Kiesett a három kiscsapat hat pilótája, de ezúttal a Marussia tisztán verte a Caterhamet, Timo Glock és Charles Pic is előrébb végzett. A 18. helyen a Toro Rossó-s Daniel Ricciardo búcsúzott.
Räikkönen nagyon szorgalmas volt, a Q2-ben is ő kezdte a körözést – nem is rossz idővel, hosszú percekig a közelébe sem értek, amikor pedig igen, a finn is javított. Végül Hamilton és Webber kapcsolt magasabb fokozatra. Ezután érkezett Vettel, több mint nyolc tizedet faragott.
Button idő előtt kiszállt, az angol rádión közölte, hogy a motorerő elfogyott, a bokszba azért sikerült visszaérnie. Hiába kezdett jól, Räikkönen a végén bajban volt, a 10. időt próbálta javítgatni, nehogy valaki kitúrja az utolsó pillanatban. Megúszta, Alonso mögött továbbjutott.
A második szakaszban búcsúzott Bruno Senna, Button, Paul di Resta, Jean-Eric Vergne, a két sauberes és Nico Rosberg.
A Q3-at Grosjean kezdte értékelhető körrel, majd Webber, utána pedig Hamilton ugrott az élre. Aztán érkezett Vettel, és három tizedet adott nekik. Alonso és Massa is küszködött a gumikkal, három másodperccel voltak lassabbak a Red Bull-os németnél. A spanyol önmagához képest nagyot javított, de előrelépni nem tudott, csak a 9. lett.
Vettel az utolsó nekifutásán még javított egy kicsit, és bár Hamilton keményen próbálkozott, elkapni nem tudta. Egy tizeddel maradt le.
F1: Vettel behúzta a pole-t, Alonso bajban 1
F1: Vettel behúzta a pole-t, Alonso bajban 2

F1: Vettel behúzta a pole-t, Alonso bajban

F1: Vettel behúzta a pole-t, Alonso bajban

F1: Vettel behúzta a pole-t, Alonso bajban 32
F1: Vettel behúzta a pole-t, Alonso bajban 33
F1: Vettel behúzta a pole-t, Alonso bajban 34
F1: Vettel behúzta a pole-t, Alonso bajban 35
F1: Vettel behúzta a pole-t, Alonso bajban 36
F1: Vettel behúzta a pole-t, Alonso bajban 37
F1: Vettel behúzta a pole-t, Alonso bajban 38
F1: Vettel behúzta a pole-t, Alonso bajban 39
F1: Vettel behúzta a pole-t, Alonso bajban 40
F1: Vettel behúzta a pole-t, Alonso bajban 41
F1: Vettel behúzta a pole-t, Alonso bajban 42
F1: Vettel behúzta a pole-t, Alonso bajban 43
F1: Vettel behúzta a pole-t, Alonso bajban 44
F1: Vettel behúzta a pole-t, Alonso bajban 45
F1: Vettel behúzta a pole-t, Alonso bajban 46
F1: Vettel behúzta a pole-t, Alonso bajban 47
F1: Vettel behúzta a pole-t, Alonso bajban 48
F1: Vettel behúzta a pole-t, Alonso bajban 49
F1: Vettel behúzta a pole-t, Alonso bajban 50
F1: Vettel behúzta a pole-t, Alonso bajban 51
F1: Vettel behúzta a pole-t, Alonso bajban 52
F1: Vettel behúzta a pole-t, Alonso bajban 53
F1: Vettel behúzta a pole-t, Alonso bajban 54
F1: Vettel behúzta a pole-t, Alonso bajban 55
F1: Vettel behúzta a pole-t, Alonso bajban 56
F1: Vettel behúzta a pole-t, Alonso bajban 57
F1: Vettel behúzta a pole-t, Alonso bajban 58
F1: Vettel behúzta a pole-t, Alonso bajban 59
F1: Vettel behúzta a pole-t, Alonso bajban 60
Fotó megosztása:
F1: Vettel behúzta a pole-t, Alonso bajban 61


Mögöttük Webber, Grosjean, Räikkönen, Schumacher, Massa, Hülkenberg Alonso és Maldonado sorakozott, de ahogy említettük, Grosjean öt helyet hátralép vasárnap, Räikkönentől Alonsóig profitálnak belőle. (Legalábbis azok, akik a páratlan számú rajthelyeken állnak, Webber és mások szerint is lehetetlen lesz a koszos oldalról rajtolni.)
A Red Bull címvédője tehát megszerezte az első austini pole-t, amely idei 6., és pályafutása 36. kvalifikációs diadala is egyben. Rossz hír ez a bajnokságban üldözői szerepben lévő Alonsónak, de ahogy mondják, innen szép győzni…
Az Amerikai Nagydíj vasárnap magyar idő szerint este 20 órakor kezdődik.

Amerikai Nagydíj, időmérő edzés, Austin, 2012.11.17.