F1: Júniusban lehet a Francia Nagydíj 1
F1: Júniusban lehet a Francia Nagydíj 2

F1: Júniusban lehet a Francia Nagydíj

F1: Júniusban lehet a Francia Nagydíj

F1: Júniusban lehet a Francia Nagydíj 5
F1: Júniusban lehet a Francia Nagydíj 6
Fotó megosztása:
F1: Júniusban lehet a Francia Nagydíj 7

A Francia Nagydíj 2008 után esett ki a Forma-1-es versenynaptárból, és bár azóta több kísérlet is történt a futam feltámasztására, a projektek mind elbuktak. Tavaly kezdődött igazán komolyabb mozgolódás Franciaországban, de az elnök- és kormányváltás után a futam politikai hátszele megszűnt, így nem sikerült fixálni a jövőt.
A Francia Nagydíj visszatérésének azonban új esélyt adott, hogy a 2013-ra tervezett New Jersey-i utcai verseny legalább 2014-ig kidőlt, így lyuk keletkezett az eredetileg 20 futamosra tervezett versenynaptárban.
A tavaly befutónak tűnő Paul Ricard pálya rögtön jelezte, hogy beugrana, a múlt hét végén pedig az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone is arról beszélt, hogy lehetséges Franciaország visszatérése. Érdekes módon egy újabb megszólalásban azonban nem az amúgy általa birtokolt Paul Ricard-t, hanem a korábban ejtett helyszínt, Magny-Cours-t emlegeti.
A német Auto Motor und Sportnak nyilatkozva először leszögezte, hogy a Paul Ricard a családi tulajdonban lévő Bambino Trusté, neki “semmi köze hozzá”, majd így folytatta: “Ha visszamegyünk Franciaországba, akkor Magny-Cours lesz a helyszín.”
Az angol kisember dátumot is mondott, június 23-át, hiszen az eredetileg június 16-ára tervezett New Jersey kipottyanásával háromhetes szünet képződött a Kanadai és a Brit Nagydíj között. “Így lenne értelme, nem?” – mondta.
Magny-Cours emlgetése egyébként furcsa, hiszen Ecclestone eredetileg kimondottan utálta a vidéken, “a semmi közepén” elhelyezkedő pályát, másrészt a Paul Ricard-tól jelezték, hogy állami támogatás nélkül, saját forrásból is készen állnak a rendezésre, míg a másik helyszín eddig ilyet nem ígért.
Az egykori F1-pilóta, Patrick Tambay a RMC Sportnak nyilatkozva megjegyezte, hogy “óvatosan” kell kezelni Ecclestone szavait, könnyen lehet, hogy megint csak trükközik, és Magny-Cours emlegetésével csak a Paul Ricard-i szervezőkre akar nyomást gyakorolni.