Amikor Kimi Räikkönen két év kihagyás után visszatért az F1-be a Lotusszal, eleve kétéves szerződésről volt szó, a csapat vezetői pedig többször is elmondták, hogy az idény közben elért eredmények miatt a második évre szóló opció automatikusan élesült is. 
A finn ennek ellenére sosem akarta kimondani, hogy 2013-ban is a csapatnál marad, bár az elmúlt egy hónap mozgásai után már világossá vált, hogy nem is mehetne máshova, a nagycsapatoknál beteltek a helyek.
Mostanra azonban hivatalos is: a 2007-es bajnok jövőre is a Lotusnál versenyez majd, a csapat egy egyszerű videóban közölte a tényt ma reggel.
Bár futamot eddig nem nyert, Räikkönen visszatérése így is igazi sikersztori, az eddigi 17 futamon  – a mezőnyből egyedüliként – mindannyiszor célba ért, 16-szor pontot szerzett, hatszor dobogóra is állt. A cím megnyerésére ugyan csak matematikai esélye van már, de így is harmadikként követi a két valódi esélyest.
“Azt hiszem, a Forma-1-es visszatérésem elég jól alakult, a csapat pedig jó munkát végzett idén. Hogy őszinte legyek, nem számítottam rá, hogy versenyben lehetek a bajnoki címért, tekintve, hogy hol állt a csapat 2011-ben, szóval nagyszerű volt annyiszor a dobogóra állni és rendszeresen hozni a pontokat. Nagyon jól érzem magam a Lotusnál, ugyanúgy gondolkodunk a versenyzésről. Magától értetődő döntés volt a közös folytatás, arra számítok, hogy együtt még előrébb lépünk jövőre” – mondta Räikkönen, aki a csapat közlése szerint már komolyan benne van a 2013-as járgány, az E21-es fejlesztésében.
A csapatfőnök, Eric Boullier szintén természetesnek nevezte a közös folytatást:
“Kimi kivételes F1-es visszatérést produkált. Az első pillanattól, amikor autóba ült, világos volt, hogy semmit sem veszített a tempójából vagy a műszaki hozzáértéséből, összeszedett, motivált pilótát kaptunk. Az, hogy a Lotus ilyen jó helyezésekért küzd idén, nem kis részben Kimi tehetségének és tapasztalatának köszönhető. Természetes volt, hogy jövőre is igényt tartunk a képességeire.”
Räikkönen mellett a Lotus Romain Grosjeant is megtartja majd, de ezt még nem jelentették be hivatalosan.