Romain Grosjean 2012-ben nyolc alkalommal keveredett ilyen-olyan incidensekbe a versenyek rajtjainál vagy nem sokkal azt követően, a spái balesete után egy futamra el is tiltották, de a Japán Nagydíjon újra ütközött. 
A francia pilóta 16 futam után tehát 50 %-os eredményességgel jut csak túl problémamentesen az első körökön, ami nem túl jó arány, de a Lotus csapatfőnöke, Eric Boullier vasárnap azt mondta, Grosjean helye biztos 2013-ra is. A csapatnak épp a mai napig él a szerződéshosszabbítási opciója, élesíteni is fogják.
“Biztosítottuk a jövője felől, maradni fog velünk. Tudja, hogy bírja a támogatásunkat. Ha nem így lenne, már ma sem lenne itt. Folynak a tárgyalások, minden kész, a szerződés is készen áll, az igazgatótanács is jóváhagyta. Csak az alkalom kérdése az aláírás” – nyilatkozta Boullier még a Koreai Nagydíj előtt.
Grosjean idén a második esélyét kapta az F1-ben, hiszen 2009-ben az idény második felében már vezetett a Lotus elődjénél, a gyári Renault-nál, de akkor a krízisben lévő csapatnál csak bukdácsolt az amúgy éretlen ifjonc. 2011-ben újra tartalékosi szerepet kapott az enstone-i alakulatnál, a GP2-es bajnoki cím megszerzése után pedig másodszorra is F1-es pilóta lett.
“Gyors pilóta, tehetséges, és ha sikerül túljutnia az első kanyaron, akkor teljes értékű versenyző. Megérdemli, hogy az F1-ben legyen, bolond lennék, ha csak azért hoztam volna vissza, hogy aztán kidobjam!” – szögezte le Boullier, aki a Grosjean karrierjét egyengető Gravity menedzsment főnöke is egyben.
Grosjean tehát marad, és elvileg csapattársa, a szintén két év után visszatért Kimi Räikkönen is, ugyanis a Lotus vezetőinek állítása szerint a szerződésének második évét aktiváló eredményességi feltételek már teljesültek, és amúgy is, eszük ágában sem áll elküldeni a finnt.
Ehhez képest maga Räikkönen minden egyes alkalommal elkerülte eddig, hogy 2013-ra is elkötelezze  magát a Lotusszal, bő egy hete pedig egy weboldalt is indított, amelynek promóvideójában egy biankó szerződést ír alá, majd titokzatosan a szája elé teszi az ujját. A 2007-es bajnok jövőt illető nagy(?) bejelentése a 33. születésnapján, két nap múlva következik.