A Saubert az év végén elhagyja Sergio Perez, hogy a McLarennél Lewis Hamilton helyén folytassa pályafutását.

A svájci alakulatnál idén harmadik évét töltő Kobajasi Kamui sem bízhat abban, hogy marad, a múlt heti Japán Nagydíj előtt arról beszélt, hogy talán az lesz az utolsó alkalma, hogy megmutassa, mit tud. A pilóta meg is mutatta: F1-es karrierje során első ízben a hazai pályáján állt dobogóra vasárnap, azonban a Sauber főnöknője, Monisha Kaltenborn azt állította, az eredmény nem befolyásolja a versenyző jövőjét.

Hogy ez jót vagy rosszat jelent, nem világos, mindenesetre Kobajasi japán szponzorokat – pontosabban azok hiányát – illető panaszai nem festenek derűs képet számára.

Az idén 20 éves F1-es története legjobb évét teljesítő Sauberrel tavasz-nyár óta jó néhány versenyzőt hírbe hoztak már, Adrian Sutil, Heikki Kovalainen, Jaime Alguersuari, a Ferraritól esetleg távozó Felipe Massa, de a végleges visszavonulásának bejelentése előtt még Michael Schumacher neve is felmerült.

Perez távozásának napvilágra kerülése óta természetesen a tartalékos Esteban Gutierrez előléptetése, és ezzel a mexikói szponzorok kielégítése is igen valószínű lehetőség, a svájci Blick legutóbb őt és a Force Indiá-s Nico Hülkenberget említette aktuális jelöltként.

Amikor a lap veterán szakújságírója, a Sauberhez közel álló Roger Benoit a pilótafelállással kapcsolatban kérdezte az alapító Peter Saubert, ő nevek említése nélkül megerősítette, hogy az utóbbi két pilóta szerződtetését fontolgatják.

“Azt hiszem, a Blick minden lehetőséget felsorolt. Rajtuk kívül nincsenek jelöltek” –  mondta.

Hogy a hinwili csapat Gutierrezt és Hülkenberget indítja-e, vagy csak a mexikóit lépteti elő, és a folyamatosság kedvéért megtartja Kobajasit, egyelőre a jövő zenéje.

Sauber úr tegnap, csütörtökön jelentette be, hogy szombati 69. születésnapja után a csapatfőnöki posztot is átadja az egyharmados résztulajdonos, egyben a csapat vezérigazgatói posztját is viselő Monisha Kaltenbornnak. Benoit-nak erről is mondott pár szót:

“Egyszer a háttérbe kell vonulni. De ha valaki azt hiszi, hogy már nem is érdekel a Forma-1, az nagyot téved!” – állította, megerősítve, hogy kétharmados résztulajdonosként és az igazgatótanács elnökeként továbbra is marad a nevét viselő alakulatnál.

A paddockban köztiszteletnek örvendő Sauber elárulta, hogy a döntést a múlt heti Japán Nagydíj végén hozta meg, amikor svájci otthonában ülve a tévében látta, hogy Kobajasi megszerzi a csapat idei negyedik dobogós helyezését. “Igen, tényleg csak ennyi volt!” – mondta.