A Lotus nagyon szeretné megszerezni a konstruktőri bajnokság harmadik helyét, a Japán Nagydíjon azonban hátrányba került a Ferrarival szemben. Fernando Alonso ugyan az első kanyarban kiesett, Felipe Massa viszont a második helyig jutott, és ezzel bőven rávert a Lotus egyetlen pontszerzőjére, a hatodik helyen beért Kimi Räikkönenre.
Eric Boullier csapatfőnök szerint a Lotusnak nem szabad elkeserednie, továbbra is keményen kell dolgoznia mindenkinek, hogy legyen esély a dobogóra. “Nem úgy ment, ahogy terveztük” – mondta Szuzukáról Boullier. “Most mondhatnám, hogy növeltük előnyünket a Mercedesszel szemben, hogy Kimi továbbra is harmadik egyéniben, de csak nyolc pontot szereztünk egy olyan pályán, ahol a harmadik szabadedzés eredménye alapján sokkal jobban is szerepelhettünk volna.”
“Volt esélyünk rá, hogy csökkentsük a Ferrarival szembeni hátrányunkat, ehelyett nőtt a különbség. Nem ideális. Ráadásul ahogy közeledik az idény vége, úgy lesz egyre nehezebb csúcseredményeket elérni.”
“Továbbra is össze kell tartanunk, a munkánkra koncentrálnunk és a lehető legtöbb pontot szereznünk. Most már kisebb a nyomás hátulról, nagy a Mercedes lemaradása, de egyre nehezebb lesz utolérni a Ferrarit. 24 pontot kellene ledolgoznunk öt verseny alatt, világos, hogy mindkét autónkkal pontokat kell szereznünk. Kell egy kis pluszteljesítmény is, hogy Alonsóék elé kerüljünk a pályán.”