F1: Vettel bosszantja a csapatot 2

A Forma-1-ben – főképp mostanában, a kötelezően több futamon használandó motorok és sebességváltók korszakában – az ideális győzelem az, ha valaki mindenki másnál gyorsabban, de óvva az autót, felesleges kockázatot nem vállalva a lehető legalacsonyabb átlagsebességgel ér be a célba.
Sebastian Vettel ezt az elvet nem tette magáévá, a címvédő a múlt hétvégén Szuzukában az élen haladva még a futam végén is keményen nyomta, hogy a leggyorsabb kört is megszerezze – és így “Grand Slamet” (pole, leggyorsabb kör és rajt-cél győzelem) hozzon. (Egy fokkal egyszerűbb a “sima” tripla, amely a pole, leggyorsabb kör és a győzelem hármasa anélkül, hogy minden kört vezetne a pilóta, igaz, a leggyorsabb kör hajszolása ilyenkor is ugyanolyan rizikós.)  
Ahogy korábban, a Japán Nagydíjon is többször próbálta visszafogni a csapat Vettelt, rádión óvatosságra intették, de nem volt sok foganatja. A Red Bull motorsportfőnöke, Helmut Marko nem titkolja, hogy az ilyesmit nem nézik jó szemmel. 
“Az ilyesmitől idegesek leszünk” – mondta az osztrák a német RTL-nek Szuzukában, amihez a csapatfőnök, Christian Horner kontrázott: “Így van. Egyre csak gyorsul és gyorsul, de az is világos, hogy pontosan tudja, mit csinál.”
A beszélgetésben szakkommentártorként részt vevő háromszoros világbajnok Niki Lauda azt mondta, ő biztosan nem kockáztatott volna így, hozzátéve, hogy szerinte az egykor szintén F1-pilóta honfitárs, Marko sem tette volna ezt. 
“Így van,” – helyeselt Marko, “de Vettel ilyen. Egyszerűen szüksége van erre, bizonyítani akarja, hogy mire képes ő és az autó. De felesleges dolog. Próbáljuk finoman kezelni a dolgot, szólunk neki, hogy elég már, de ő igazi versenyző.”