Ugyan Szuzukába még Sebastian vettel szingapúri győzelme után is 29 pontos előnnyel érkezett Fernando Alonso, de a spanyolt elhagyta az idén oly sokszor a kezére játszó szerencse, a verseny rajtjánál azonnal kiesett, míg a Red Bull-os címvédő ellentmondást nem tűrve győzött, így Vettel hátránya négy pontocskára olvadt.

A fordulat kapcsán a Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo is megszólalt, az olasz márka hivatalos oldalán igyekezett motiválni a versenycsapatot:

“Az ilyen pillanatokban akarom látni az általam jól ismert Ferrarit, a csapatot, amely képes összpontosítani és megőrzi a higgadtságát. Fernandóval hamarosan személyesen beszélek telefonon, hogy további motivációt adjak neki a maradék öt futamra, elszántságot, amit ugyanúgy elvárok a csapattól is.”

“Felipe tegnapi második helye nagyon fontos volt, főleg így az idény hajrájában, amikor még értékesebbek a pontok. A mérnököktől óriási erőfeszítést várok, de korábban is bizonyították már, mire képesek, tudjuk hogy ez a bajnokság még mindig a mi kezünkben van! Tudjuk, hogy számíthatunk a jelenlegi legjobb versenyzőre, akinek csakis mások hibái miatt – mint Spában és most Szuzukában – nincs kényelmes előnye. Ne feledjük, a két baleset nélkül ma Fernandónak legalább 30 pont előnye lenne, és ez még óvatos becslés!”

“Ahogy az életben, a sportban is forgandó a szerencse – bár mostanában nem kedvezett számunkra, a hozzáállásunkon ez cseppet sem változtat” – szögezte le Montezemolo.