F1: Webber a leggyorsabb Japánban 2 Míg a Japán Nagydíj első edzését a McLaren vitte, a második, délutáni gyakorlás – és ezzel a teljes pénteki nap – leggyorsabbja a Red Bull-os Mark Webber lett. Mögötte kéttizedre Lewis Hamilton, három és félre Sebastian Vettel, igaz, a címvédő a többiekkel ellentétben a lassabb kemény keveréken hozta a leggyorsabb körét.

Szépen ment a Force Indiá-s Nico Hülkenberg is (4.), a bajnoki éllovas Fernando Alonso pedig az 5. idővel zárt. A ferraris lemaradása kerek hattized volt Webberhez képest, és Romain Grosjean is nagyjából ugyanezt hozta ki a Lotusból. Button 85 századdal, a top10 utolsó három helyén záró Senna, Massa és Michael Schumacher pedig több mint egy másodperccel volt lassabb a Red Bull ausztráljánál.

Sokaknak volt gondja a délutáni edzésen. Pauld di Resta mindössze 5 perc után a gumifalnak küldte a Force Indiát a Spoon kanyarban, amikor érintőre vette a füvet a pálya szélén. Később, a leintés előtt bő tíz perccel Schumacher gyakorlatilag egy az egyben lemásolta az esetet. Minkét autó eleje alaposan összetört.

A Mercedesnél pedig a veterán hibája nélkül is volt elég probléma, Nico Rosbsberg délelőtt elromlott autóján még az edzés első részében is dolgoztak a teljes motorcserén.

Szintén komoly szerelés folyt a Lotusnál, Kimi Räikkönen autójában ugyanis túlmelegedett a KERS akkumulátora, a csere elvitte az edzés második felét, a finn csak az utolsó öt percre tudott visszatérni a pályára.

Zárásként Vitalij Petrovnak volt igen szerencsés balesete: az orosz pilóta Caterhamjéről a célegyenes végén egyszerűen levált a hátsó szárny, de az autó már lassíthatott, amikor ez történt, így a leszorítóerő hirtelen levesztése nem vezetett nagy bajhoz, az autó megállt a sóderágyban.

A Japán Nagydíj kvalifikációja szombaton, magyar idő szerint reggel 7-kor kezdődik Szuzukában.

Japán Nagydíj, 2. szabadedzés, Szuzuka, 2012.10.05.