A 2011 februárjának elején ralibalesetet szenvedett Robert Kubica egyéb súlyos sérülései mellett kis híján elveszítette a jobb karját, viszonylag gyorsan világossá vált, hogy sem abban az évben, sem 2012-ben nem tud visszatérni a Forma-1-be.

A lengyel pilóta Lotus Renault-s szerződése lejárt, látszólag el is távolodott az F1-től és általában az autóversenyzéstől is, de mostanában odáig jutott a rehabilitáció terén, hogy újra a volán mögé ülhet. Nyáron titokban a Ford WRC-csapatával tesztelt, majd az elmúlt hetekben kisebb olasz raliversenyeken indult. Az elsőt rögtön megnyerte, a másodikon bukott és kiesett, de a múlt hétvégén újra győzött a Citta di Bassanón.

A volt BMW- és Renault-pilótát bizakodással töltik el az eredmények: “Még mindig hosszú út áll előttem, de ez azt mutatja, hogy az út talán rövidebb, mint korábban hittük” – nyilatkozta a siker után.

Az F1-be való visszatéréshez kiváló ugródeszka lenne a Pirelli tesztelői állása 2013-ban, amit az olasz cég örömmel is adna a lengyelnek, ha az készen áll erre. A fő kérdés természetesen az utóbbi fél mondat, a Kubicát korábban többször operáló kézspecialista, Igor Rossello múlt heti mondtai pedig kicsit aggasztóak voltak ebből a szempontból. A professzor egy frissebb interjújában már árnyaltabban beszélt, akár jó hírek is kiolvashatók a szavaiból.

“Pillanatnyilag 50 százalékosra becsülhető a gyógyulása. Úgy gondolom, hogy végül 75-80 százalékig juthat, ami már elég lehet arra is, hogy Forma-1-es autót vezessen. Beszéltem a menedzserével, Daniele Morellivel, aki ugyanolyan izgatott a felépülés kapcsán, mint én. Nekem meggyőződésem, hogy a Forma-es visszatérés lehetséges, igaz, a gyógyulás hónapokig, évekig is eltarthat” – magyarázta az orvos a lengyel Gwizdek24-nek.