Kubica nem bírna egy F1-essel, de nem adja fel 2 A tavaly februári szörnyű ralibalesete után Robert Kubica két héttel ezelőtt tért vissza az autóversenyzéshez, előbb egy kis olaszországi ralin indult, amelyet meg is nyert, majd a múlt hétvégén egy kicsit komolyabb, de hasonló rendezvényen indult, ahol azonban kétszer is bukott, a második alkalommal alaposan össze is törte a a hegyoldalban a fák közé borult Subaru Impreza WRC-jét.

A balesetben nem sérült meg a lengyel, de jó néhány kommentátor szerint nem is kellene megvárnia, amíg újra nagy baj lesz, jobb lenne, ha felhagyna a versenyzéssel – mások mellett ezt javasolta például a Gazzetta dello Sport szakírója is.

Bár jobb keze még mindig igen korlátozottan használható csak, Kubicának esze ágában sincs búcsút inteni az autóversenyzésnek.

“Nem vezettem veszélyesen, az út egyszerűen koszosabb volt a szokásosnál” – mondta a szombati balesetről a lengyel Polsatnak. “Egyelőre folytatom a rehabilitációt, a további terveimet pedig a maga idejében közlöm majd.”

Lengyel források szerint a további tervek további raliversenyeket jelentenek, Kubica maga is elismeri, hogy a Forma-1-re nem is érdemes gondolnia egyelőre.

“Pillanatnyilag egy raliautó vezetésével megbirkózom, de formaautóval semmiképp. Egyelőre még túl korlátozott a mozgásom a pályaversenyzéshez. És nem csak F1-esekről beszélek, bármilyen formaautóról.”

A kérdésre, hogy vajon idővel képes lehet-e újra magasabb szinten versenyezni, így felelt: “Nem tudom. Szerencse is kell hozzá, és nem csak tőlem függ. Lehet, hogy rosszul hangzik, de a remény hal meg utoljára. A hit pedig nem kerül semmibe. Én hiszek, de persze realista vagyok. Nagyon hosszú út áll még előttem, nagyon sok munka. És nem érezném világvégének, ha nem tudnék visszatérni az F1-be.”

Az egykori BMW- és Renault-pilótáról az 1998-99-es világbajnok, Mika Häkkinen is beszélt, a finn szerint egyelőre nem is kell kizárni a visszatérést.

“Ha képes a vezetésre, biztosan találna helyet. Ha teljesen egészséges lesz, a jövő nyitott. Jó versenyző volt és ma is az. Még fiatal is. Hogy visszatérhet-e az F1-be? Persze, miért ne?” – nyilatkozta az egykori mclarenes a lengyel Przeglad Sportowy megkeresésére, majd kicsit pesszimistább hangra váltott.

“A Forma-1 mindig nyitva áll a tehetséges versenyzők előtt. Kemény sportág, mindig is az volt, ma pedig még inkább az. Még teljesen egészségesen is nehéz, egészségügyi problémával pedig még nehezebb. Robert pedig sokkal rosszabb állapotban van, mint én voltam…” – mondta a finn, aki 1995-ben Adelaide-ben súlyos, életveszélyes koponyasérüléseket szenvedett a szezonzáró Ausztrál Nagydíj időmérőjén, de ’96-ban már újra versenyzett.