F1: Massa ejtésére utalt az elnök 2 Köztudott, hogy Felipe Massa ferraris szerződése az év végén lejár, a brazil pedig siralmasan keveset nyújtott eddig csapattársához, Fernando Alonsóhoz képest. Azzal együtt, hogy a spanyol legutóbb nullázott, míg Massa kifogott egy versenyképes hétvégét, a brazil továbbra is 129 ponttal áll a bajnoki éllovas mögött.

A Ferrarinál előre jelezték, hogy ezúttal nem tesztnek semmilyen bejelentést Monzában, Massa  – legalábbis szóban – továbbra is bírja a csapat támogatását, azonban az elnök, Luca di Montezemolo nem túl burkoltan a brazil ejtésére utalt, amikor arról kérdezték, van-e előrelépés a pilótafronton.

“Nem, egyelőre nincs. Majd meglátjuk. Annyi biztos, hogy jó eredményeket kell hoznia, de Felipe fontos volt pilóta a Ferrari számára és ma is az. Nem most azonnal kell döntenünk. Majd meglátjuk. Én úgy gondolom, hogy a jövőre kell gondolnom, két versenyképes pilótára van szükségünk. De majd meglátjuk” – ragozta Montezemolo.

Az elnök pénteken Maranellóban látta vendégül egykori beosztottját, ma az FIA elnökeként dolgozó Jean Todtot, valamint az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone-t. A fejesek a Ferrari közlése szerint “konstruktív” megbeszélés keretében tekintették át a Forma-1 jövőjének kérdéseit.

Montezemolo azért újra megpendítette, hogy a Ferrari esetleg távozhat a Forma-1-ből, ha nem érzik megfelelőnek a környezetet és a szabályokat. Az olasz vezető számára a fő ellenség most is az aerodinamika és a zöld irányvonal.

“Kiszállhatunk, ha úgy látom, a Forma-1 már nem nyújtja a fő alapelemeket. Ha a Forma-1 már nem jelent számunkra kutatást, technológia fejlesztést, az számunkra rizikó. Túlságosan elvesztünk az aerodinamikában, az F1 lassan már repülőgép-fejlesztéssé válik. Vagy ha Forma-1 már nem a csúcstechnológia versenyéről szól, amit az utcai autók fejlesztésében is felhasználhatnánk. Igen, lehetséges a Ferrari nélküli Forma-1, mert a Ferrarinak szüksége van a versenyre, a kihívásokra.”

“De ez nem a pillanatnyi helyzet, azonban a jövőben előfordulhat. A szabályoktól függ, sok dolgon múlik. Amikor azt hallottam, hogy mikor lehetne elektromos hajtásúvá tenni a Forma-1-et… Hát, ez egy vicc! Az nem Forma-1 lenne. Nem sport, nem szenvedély. Majd talán a kisöcsénk megcsinálja egyszer. Nekünk előre kell tekinteni és nem hagyhatjuk veszni a Ferrari esszenciáját.”