F1: Hivatalos a Toro Rossó-s főnökcsere 2 A Német Nagydíj hétvégéjén röppent fel, hogy a Toro Rosso szakmai ellentétek miatt menesztette a 2007 óta velük dolgozó technikai igazgatót, Giorgio Ascanellit. A hivatalos álláspont akkor az volt, hogy az olasz szakember “szabadságon van”, de egy tegnap esti közleményben hivatalosan is megerősítették a nyílt titkot, Ascanelli távozását.

 “A közel öt év alatt Giorgo pozitívan járult hozzá a csapat fejlődéséhez, különösen az egyszerű versenycsapatból teljes értékű konstruktőrré válás átmenetében volt fontos szerepe, a tapasztalata nagyon értékes volt számunkra. Szeretnénk köszönetet mondani a munkájáért és a legjobbakat kívánjuk neki a jövőre nézve” – búcsúztatta a csapatfőnök, Franz Tost az olaszt.

A menesztés felröppenése óta a Ferrarival hírbe hozott mérnök így köszönt el:

“Nagyon intenzív és izgalmas időszak volt ez, amely során a kiscsapatból sikeresen építettünk egy sokkal nagyobbat, mindenki hozzájárult ahhoz, hogy eljussunk oda, ahol ma tartunk. Elvetettük a sikeres jövő magvait, a csapat számára most már a középmezőny elejében való stabil szereplés a következő feladat, minden jót kívánok a Toro Rossónak ehhez!”

Egy ma reggel kiadott közleményben a faenzai alakulat az utódot is megnevezte. Ez szintén nem volt meglepetés, pár hete már tudni lehetett, hogy korábban a Force India és a Sauber technikai igazgatójaként dolgozó James Key veszi át a posztot.

“Az új technikai igazgatóval, Jamesszel új fejezet nyílik a Toro Rossop történetében, reméljük, izgalmas lesz! Jamest híres arról és bizonyította már, hogy képes kisebb csapatokat is erőn felüli teljesítményhez segíteni. Következő pár futamon nem várhatunk csodát, de ahhoz még időben érkezett, hogy befolyása legyen a 2013-as autó fejlesztésére. Bár a belgiumi eredményünk biztató volt, reméljük, hogy jövőre jobb évünk lesz, mint idén!” – üdvözölte Key-t Tost.

“Örülök, hogy pár hónapos F1-es távollét utána csatlakozhattam a Toro Rossóhoz. Nagyszerű lehetőség a számomra egy ilyen nagyra törő és motivált emberekkel teli csapathoz kerülni. Alig pár nap alatt világossá vált számomra, hogy mindenki mennyire lelkes és szeretné előbbre vinni a csapatot” – mondta az új főnök, aki hétfőn állt munkába.

“A 2014-es szabályváltozások egyértelmű lehetőséget jelentenek majd, persze nem csak hosszú, hanem rövid távon is gondolkodunk. Megvizsgáljuk a csapat összes részlegének munkamódszereit, megnézzük, min kell még erősíteni. A cél, hogy feljebb emeljük a csapatot az erősorrendben. A jövő évi munka már folyik és úgy gondolom, hogy jó az irány” – tette hozzá.