Charlie Whiting, az FIA versenyigazgatója dolgozik egy olyan megoldáson, amely lehetővé tenné a csapatok számára, hogy eltűnjenek az autókról a nem túl elegáns kacsacsőrök. A furcsa megoldásra az idei szabályváltoztatások miatt volt szükség, többé-kevésbé ezek lesznek érvényesek jövőre is.

Az FIA szeretné, ha eltűnnének a lépcsős orrok, eltüntetésüket egy strukturális szempontból jelentéktelen takaróelemmel oldhatnák meg a dizájnerek. Csakhogy nem biztos, hogy aerodinamikai megfontolások miatt ez a csapatok érdeke is, így a Whiting-féle javaslat alkalmazása nem lesz kötelező. A Sauber már jelezte is, hogy valószínűleg nem változtat. “Az a legvalószínűbb eset, hogy hozzá kell szoknunk ehhez a lépcsőhöz” – mondta Matt Morris, a Sauber dizájnere. “Gyanítom, hogy a jövő évi autók is nagyjából ilyenek lesznek.”

Idén a McLaren és a Marussia kivételével minden csapat kacsacsőrű autót készített, a wokingiak részéről Lewis Hamilton már problémát lát ebben. “Csak nézzünk a 2012-es autókra, a miénk jelentősen különbözik tőlük” – fogalmazott Hamilton, akit nyilván aggaszt, hogy a McLaren lemaradásba került az élmezőnnyel szemben. “Túl nagy falat lenne, ha ezen idén akarnánk változtatni.”