Noha sokan akarták, hogy az idei ifjonctesztet közvetlenül a Brit Nagydíj után tartsák, a csapatok nagy része az idény végén, Abu-Dzabiban próbálja majd ki a fiatal tehetségeket. Az istállók választhattak Silverstone, Abu-Dzabi és egy idény végi jerezi teszt közül, a kezdeti lelkesedés ellenére ezen a héten végül csak három alakulat akciózik.

A HRT csütörtökön és pénteken a kínai Ma Csing-Huának ad lehetőséget, a spanyol gárda mellett a Marussia és a Williams lesz pályán. Előbbi a GP2-es Max Chiltont és Rio Haryantót próbálja ki, míg a Williams nagy névvel, a tartalékosként dolgozó Valtteri Bottasszal gyűjt adatokat, felkészülési jelleggel a következő futamokra.

Csütörtökön a teljes silverstone-i pályán köröznek majd a pilóták, pénteken a rövidebb, tízkanyaros vonalvezetést használhatják. Állítólag a Ferrari nemcsak ezen a teszten, hanem Abu-Dzabiban sem vesz részt, ehelyett egyedüliként gyakorol Jerezben az idény végén.

Bottas örül a lehetőségnek. “Nagyon várom a silverstone-i tesztet” – mondta a finn. “Eddig összesen négy teljes tesztnapom volt F1-es autóval az idei pénteki szabadedzéseken kívül, szóval nagyon szeretném gyűjtögetni a kilométereket. Lesz néhány érdekes dolog, amit kipróbálunk a héten, emellett egy hosszabb versenyszimulációt is tervezünk, ami remek tapasztalatszerzési lehetőség lesz, ha jó marad az időjárás.”

“Jó lesz néhány hosszabb etapot futni az FW34-essel, a mérnökökkel is szorosabbra fűzhetem a kapcsolatomat. Múlt pénteken eső volt Silverstone-ban, úgyhogy remélem, ezen a héten száraz marad a pálya, mert igazán jó érzés vezetni rajta. A rendes vonalvezetést jól ismerem, a rövidített szakasz új kihívás lesz számomra.”

A silverstone-i központú Force India is tesztel holnap, de a csapat nem a versenypályán, az ifjoncteszten vesz részt, hanem Maria de Villota múlt heti balesetének helyszínén, a duxfordi egykori katonai repülőtéren dolgozik. Az autót az amerikai Conor Daly vezeti majd egyenes vonalú aerodinamikai teszten. A GP3-as pilóta holnap már második alkalommal végez ilyen munkát a csapatnál.