Az előrejelzésekre rácáfolva napos, száraz időben rajtolt a 2012-es F1-es világbajnokság 9. versenye, a Brit Nagydíj Silverstone-ban.


Alonso a rajtnál nagyon gyorsan és agresszíven húzott keresztbe Webber előtt, megőrizte az első helyet. Mögötte Webber, Schumacher is tartotta a pozíciót, Räikkönennek nem alakult jól az első pár kör, összeért Massával, küzdött Vettellel, Maldonadóval is.

A legrosszabbul a 10. helyről induló, egyébként épp száraz körülményekre készülő Paul di Resta járt, az első körben defektet kapott amikor Romain Grosjeannal lökdösődtek, kereket cserélt, visszatért, de végül ki kellett állnia. A caterhames Vitalij Petrov műszaki hiba miatt nem indult a futamon.

Az 5. körre nagyjából beállt a mezőny, Alonso vezetett, mögötte Webber, Schumacher, Massa, Vettel, Räikkönen, Maldonado, Hamilton, Perez és Senna állt a pontszerző helyeken.

Az élmezőnyből elsőként Sebastian Vettel cserélt először kereket, a 11. körre lágyról keményre váltott. Közben odakint a pályán a Schumachert már körök óta fenyegető Massa magabiztosan utasította maga mögé egykori csapattársát, átvette a 3. helyet.

Vettel után Perez és Maldonado is kint járt bokszban, együtt értek vissza a pályára, a williamses venezuelai nekiment a Saubernek, a mexikói ki is esett, míg Maldonado defektet kapott.

Vettel után sorban Massa, Schumacher, Webber, Alonso, Räikkönen is kereket cserélt, Hamilton viszont kitartott, őrizte a többiek kiállásai miatt megörökölt vezetést. Alonso a 19. körben megelőzte a mclarenest, aki azonban visszaelőzte, majd újra Alonso kerekedett felül, a két bajnok szép csatával szórakoztatta a nézőket.

Hamilton végül a 22. körben cserélte friss lágyakra a rajtnál használt kemény gumikat, az elnyújtott első etappal nem nyert sokat, a 7. helyre ért vissza a pályára – igaz, nem sokkal volt előtte Räikkönen és Schumacher, akik a lassabb kemény keveréken autóztak.

A 24. körben Räikkönen a DRS-zónában megelőzte Schumachert, akit aztán Hamilton is elkapott.

A sorrend a kiállások és helycserék után, a futam felénél Alonso, Webber, Vettel, Massa, Räikkönen, Hamilton, Schumacher, Grosjean, Kobajasi és Hülkenberg volt a top10-ben.

Hamilton mindössze 7 kört töltött kint a lágyakon, újra kiment, kemény keveréket kapott, a 12. helyre tért vissza. Hamilton és az őt üldöző Grosjean ezután Rosberget és Buttont is megelőzte. A francia keményen hajtotta a 2008-as bajnokot, ott lihegett a nyakában, Hamilton nem is tudta sokáig tartani a Lotust.

Vettel a 32. körben ment ki utolsó kerékcseréjére, keményet keveréket kapott, két körrel később Webber is kint járt. Utánuk Räikkönen, Massa, Schumacher és végül Alonso is cserélt. A ferraris az utolsó etapra tette fel a lágy gumikat, Webber 4 másodperccel mögötte haladt.

Igen csúnya momentum volt Kobajasi kiállása, a japán nagy tempóban  és rossz irányban érkezett meg a bokszba, jobb oldali szerelőket elkaszálta és az első emelős embert is ellökte. Két szerelő sérült, egyiküknek a hüvelkyujja törött el, míg a másikuk zúzódásokat szenvedett, közölte a Sauber.

10 körrel a vége előtt a pontszerző helyeken Alonso, Webber, Vettel, Massa, Räikkönen, Grosjean, Hamilton, Schumacher, Hülkenberg és Senna állt.
Hátul Button próbált betörni a top10-be, míg az élen Alonso került egyre nagyobb bajba, ahogy a lágy gumikon sokkal lassabban ment Webbernél, az ausztrál teljesen utolérte. A spanyolt a montreali visszaesés réme fenyegette.

F1: Az eső elmaradt, Webber győzött 3


Michael Schumacher a 47. körben előzte meg Hamiltont, míg Webber a 48. körben vette el a vezetést Alonsótól. A ferraris szerencséjére a 3. helyen haladó Vettel elég messze volt ahhoz, hogy már ne támadjon.

Az utolsó előtti körben Senna gyűrte le Hülkenberget, aki a csatában ki is sodródott, visszaesett, Button felért a 10. helyre.

Webber az előzés után már senkitől sem zavartatva hozta be a célba a Red Bullt, a 2010-es megverte a tavalyi silverstone-i győzőt. Alonso után az ausztrál lett a második, aki duplázni tudott 2012-ben.

A Red Bull számára külön örömöt jelentett, hogy Alonso mögött Vettel ért be, azaz mindkét pilótájuk dobogós lett.

A további pontokon Massa, Räikkönen, Grosjean, Schumacher, Hamilton, Senna és Button osztozott.

Brit Nagydíj, Silverstone, 2012.07.08.