Hiába zajlott száraz körülmények között a Brit Nagydíj utolsó szabadedzése, a leintés után eleredt Silverstone-ban, majd elállt, de a kvalifikáció kezdete előtt negyed órával újra esni kezdett, az időmérőre már nedves volt a pálya egy része.

A Q1 még átmeneti gumikon indult, szó szerint mindenki igyekezett a lehető leghamarabb mért kört teljesíteni, mielőtt tócsák, vízátfolyások is megjelennek az aszfalton. Az első szakasz rosszul kezdődött Kimi Räikkönen számára, a csapat a bokszból távoztában arról tájékoztatta a finnt, hogy a KERS-e nem működik.

A nagy sietségben, pozíciófogás közben torlódások is kialakultak a pályán, Räikkönent például csapattársa, Romain Grosjean szorította ki a pályáról, miközben ő maga az egyik Sauber mellett próbált elférni.

A csapatok az első két-három kör meghúzására utasították a pilótákat, hiszen a gumik és a pálya állapota azután csak romolhatott. Tovább nehezítette a dolgot, hogy a pálya egyes szakaszai még szinte teljesen szárazak voltak. A két Sauber-pilóta az intermediate után száraz lágy keverékkel is megpróbálkozott, de azok használhatatlanok voltak.

A nagyok közül Button küszködött, az utolsó nekifutásra kellett előrekapaszkodnia a kiesési zónából, de nem sikerült. A mclarenest a célegyenesben keresztbe fordult Timo Glock miatt előkerült sárga zászlók is lassíthatták.

Button mögött a két Caterham, Timo Glock és a két HRT búcsúzott, a marussiás újonc, Charles Pic pedig a 107 százalékos küszöböt sem ugrotta meg.

Az erősödő eső miatt a Q2-t a többség már extrém esőgumival kezdte, a ferrarisok még kimentek egy körre intermediate-en, de rögtön vissza is mentek cserélni a bokszba. A williamsesek is ezzel próbálkoztak, és tovább kint is maradtak, pedig már a teljes esőgumikon is szinte vezethetetlenek voltak az autók, Michael Schumacher kétszer is kicsúszott, Alonso pedig kis híján falhoz vágta a Ferrarit.  

A negyedórás blokk közepére már teljesen vezethetetlenné váltak az autók, Hamilton majdnem ütközött az egyik Sauberrel, Massa a füvön járt, a versenyigazgatóság bő hat perccel a vége előtt felfüggesztette a Q2-t.


A kieső helyeken Maldonado, di Resta, Grosjean Schumacher, Massa, Alonso és Senna állt – az intermediate-es rizikózás visszaütött.

Az időmérő helyi idő szerint 15.07-kor (nekünk 16.07-kor) folytatódott, a  másfél óra alatt megváltozott körülmények pedig azt jelentették, hogy a Q2 elején futott idők jelentőségüket vesztették, mind a 17 pilóta “tiszta lappal” indult, új mért körök kellettek. Három gyors körre volt lehetőség, egyesek esőgumival, mások átmenetivel próbálkoztak.

A felvezető kör után világosnak tűnt, hogy teljes esőgumi kell, Kobajasi cserélt is, Sergio Perez azonban kint maradt az intermediate-en. Az is egyértelmű volt, hogy pár másodpercet gyorsult a pálya, így mindenkinek érdemes gyors kört futni, ha tovább akar jutni.

Az utolsó körön Grosjean a kavicságyban végezte, előkerültek a sárga zászlók, Alonso azon a szakaszon áthaladva – de lassítva – futott továbbjutó időt, így nem vehette biztosra, hogy vasárnap is a top10-ből indul.

F1: Alonso nyerte a maratoni időmérőt 3


A Q2 hajrájában végül di Resta, Kobajasi, Rosberg, Ricciardo, Senna és Perez esett ki. A mexikói sokat veszített, hiszen az újraindítás előtt az 1. helyen állt, végül azonban a 17. lett.

A Q3-ra fordult a gumihelyzet, Maldonado, a két Red Bull és a Ferrarik intermediate gumikkal mentek ki, míg mások az esőgumit választották. Hamilton egy kör után sietett is vissza a bokszba cserélni, Schumacher ment velük egy gyors kört és utána ment ki, ahogy Räikkönen is dobta az esőgumikat.

Az utolsó nekirugaszkodás előtt a két Ferrari volt a leggyorsabb, Alonso az élen, Massa a 2. – senki nem bírt a köreikkel, egy próbálkozás maradt a riválisoknak. Mark Webber megugrotta a lécet, átvette a vezetést, de Alonso még javított öt századot, pole-időt futott. A Ferrari legutóbb a 2010-es Szingapúri Nagydíjon volt utoljára pole-ban.

F1: Alonso nyerte a maratoni időmérőt 4


Hamilton, Vettel nem volt versenyben az első rajtkockáért, a második Webber, a harmadik Schumacher lett.Vettel a negyedik rajthelyet csípte meg. A harmadik sor Massáé és Räikkönené, a negyedik Maldonadóé és Hamiltoné, az ötödik a Q3-ban kört nem teljesítő Grosjeané és Paul di Restáé lesz vasárnap. Nico Hülkenberg a 9. pozícióban zárt, de sebességváltó-csere miatt öt hellyel hátrasorolják majd.

A várhatóan szintén esős Brit Nagydíj vasárnap a hagyományos időben, délután 14 órakor kezdődik.

Brit Nagydíj, időmérő edzés, Silverstone, 2012.07.07.