Az előrejelzések – sajnos – beváltak, így a Brit Nagydíj első napján végig esett Silverstone-ban, a pilóták-csapatok alig-alig jártak a pályán.

A verseny szervezői egyébként amellett, hogy magyarázkodhatnak a parkolók hiánya és a pálya környékén kialakult óriási dugók miatt, elégedettek is lehettek, hiszen sosem látott számú, 80 ezres tömeg ment ki péntekre. A 15 fokban, állandó esőben ázó nézők már nem lehettek túl elégedettek, hiszen autót ritkán láttak odakint.

“Az új alkatrészeket nem próbáltuk ki, de azért mentem pár kört, élveztem. A nézők helyzete azonban aggasztott, nem emlékszem, hogy ennyi embert láttam volna itt valaha is pénteken. Sajnos pocsék volt az idő és nincs gumink, azaz nincs elég gumink ahhoz, hogy végig szórakoztassuk őket.  De tartsanak ki, remélhetőleg jó hétvége lesz!” – mondta a napot leggyorsabbként záró Lewis Hamilton.

“A gumik felmelegítése ilyen időben mindig nehéz, de elég jól dolgoztunk. A leggyorsabb idő viszont nem jelent most semmit, az számít, holnap mi lesz” – tette hozzá a 2008-as győztes.

A címvédő Sebastian Vettel szerint nagyjából kárba veszett nap volt ez mindenki számára:

“A gumikat óvtuk azzal, hogy nem köröztünk. Túl sok volt a víz a pályán, nagyon nehéz a dolgunk ilyen időben. Igazán kár, hogy a nézők ott vártak a lelátókon, mi pedig nem jöttünk ki. Na jó, a végén egy kicsit, de kár az egészért, mert igazából semmit sem lehetett kipróbálni azalatt. Majd meglátjuk, mi lesz holnap. Szerintem az időjárás határozza majd meg a hétvége további részét is, remélhetőleg a délelőtti edzésen még mehetünk valamennyit, hogy felkészüljünk az időmérőre!”

Fernando Alonso is a garázsban ült a nap nagy részében, amikor a délután végén kijött, rosszul is járt. A spanyol szintén kevesli az esőgumikat.


“Nagyon keveset mondhatok a mai délutánról, még a szokásos péntekeknél is kevesebbet. Nagyon kevés kört mentünk, mert a szabályok csak kevés esőgumit biztosítanak. Nem volt értelme kimenni, inkább spórolni kellett, mert az előrejelzés egyáltalán nem biztató, végig eshet. A hétvége további része száraz lenne, akkor többet is kint lehettünk volna, de így tényleg nem volt értelme.”

“A vizes pályán jónak tűnt az autó, de lehetetlen megmondani, hol állunk a többiekhez képest. Remélem, hogy holnap délelőtt azért mehetünk egy kicsit szárazon is, hogy valami elképzelésünk legyen legalább a lágy és kemény keverékről! Az edzés végi kiszaladás? Az autó felúszott, irányíthatatlanná vált. Kár, hogy letört a szárny, meglátjuk, sikerül-e kijavítani!”

Kimi Räikkönen is a gumik hiányát emelte ki, szerinte elsősorban ez volt a gond, nem maga az eső.

F1: A gumiszabályok szúrtak ki mindenkivel 3


“Biztosan mindenki többet ment volna, ha több gumink lenne, nem arról volt szó, hogy annyira rossz lett volna az idő. Amikor mindenki kimegy a pályára, akkor kialakul a szárazabb ív, nincs akkora felúszási veszély. Az időmérőn ez nem is lesz nagy gond, inkább csak a felverődés. Sajnálom az embereket, akik eljöttek ma és egész nap az esőben álldogáltak, miközben senki nem volt a pályán, mert kevés a gumi. Jó, van egy plusz szett intermediate-ünk, de ilyen esőben az nem jó semmire. Jobb szabályok kellenének, úgy jobb lenne a nézőknek, nem csak itt, de a tévé előtt ülőknek is.”

A pilóták által emlegetett gumihiány azt jelenti, hogy a csapatoknak egy versenyhétvégére 3 garnitúra esőgumi jár versenyzőnként, átmenetiből pedig 4 szett, de ebből egyet a pénteki nap végén vissza kell szolgáltatni. Mivel végig esősnek ígérkezik a hétvége, senki nem merte elhasználni már az első nap az extrém esőgumikat.

A Pirelli ugyan nem hibás, az abroncsok mennyiségét a szabályok rendezik, de a mai helyzetet látva a gumigyártó felajánlotta, hogy akár már szombatra plusz szetteket szállít a közelben lévő didcoti központjából, ha a csapatok mind egyetértenek. Az állandó versenyigazgató, Charlie Whiting is támogatja az ötletet.

F1: A gumiszabályok szúrtak ki mindenkivel 4


A délután 3. legjobb idővel záró Michael Schumacher azért igyekezett az eső jó oldalát nézni:

“Ilyenkor is sok mindent lehet azért megtudni, a mai nap pozitívuma pedig az, hogy holnapra és vasárnapra is esőt jósolnak, azaz ma készülhettünk a versenyre, főképp a vizes gumikon. Egy kicsit kipróbáltuk az átmeneti gumikat is, de ilyen körülmények között nem voltak gyorsabbak. Az eső állandó volt, így legalább a programunk egy részét el tudtuk végezni.”

“A pályán sok helyen megállt a víz, amit a pilótafülkéből nehéz észrevenni, így a pilótáknak nagyon óvatosan kellett vezetni. A mai edzések jól mentek, és a pálya jellege miatt tudjuk, hogy számunkra kedvezhet, jó esélyeket adhat az eső!” – magyarázta a hétszeres világbajnok.

Szintén sokat vár a csapadéktól a sauberes Kobajasi Kamui, aki Hamilton mögött végzett a második edzésen.

“Vizes körülmények között jó az autónk, de fogalmam sincs, milyen lenne szárazon. Természetesen nem tudtuk kiértékelni ma az új alkatrészeket. A végén kipróbáltam az intermediate gumikat is, de azokhoz túl vizes volt a pálya. A pályán többfelé is kialakulnak átfolyások, még az egyenesekben is nagyon kell vigyázni a felúszással. Úgy tűnik, az egész hétvége vizes lesz, de ez nem is olyan rossz számunkra!”