A Red Bull motorsportprogramjának vezetője, Helmut Marko a hét elején egy interjúban újra a Pirelli idei gumijainak kiszámíthatatlanságára panaszkodott, és egyenesen azt vetette fel, hogy “komoly minőségbeli eltérések” lehetnek az elvileg ugyanolyan keverékű gumiszettek között is.

“A gumik normális esetben fokozatosan kopnak, de a mostani Pirellik egyik körben még működnek, a következőben meg végük. Azt hiszem Malajziában volt Mark Webbernél, hogy a kemény keveréken mentünk, állítottunk két fokozatot az első szárnyon – ez hajszálnyi különbség – és mégis durr, 1,2 másodperccel gyorsabbak lettünk. Hú, nagyon jó az autó, gondoltuk, aztán feltettük a lágyat és máris nyolctizeddel lassabbak lettünk” – panaszolta Marko.

Ő ugyan nem mondta ki, de a egyes élénkebb képzelőerővel megáldott emberek odáig is elmennek, hogy a Pirelli szándékosan ad eltérő minőségű abroncsokat a csapatnak, hogy ezzel is jobban feldobja a versenyt.

Ezt a Pirelli sem hagyta annyiban, a gumigyártó motorsportfőnöke, Paul Hembery határozottan visszautasította a minőségre vonatkozó felvetést.

“Nem mi döntjük el, melyik gumit melyik csapat kapja, teljesen véletlenszerűen sorsoljuk őket” – mondta az összeesküvés-elméletről a spanyol El Confidencialnak, majd az általános minőségbiztosítási kérdésre is kitért. “A minőségbiztosítási rendszerünk miatt nagyon kicsi a valószínűsége a különbségnek. Minden egyes gumi gyártási idejének, módjának, alapanyagainak utána tudunk nézni, a világ legfejlettebb minőségbiztosítási rendszerével dolgozunk.”

“A csapatok nem is jeleztek semmilyen problémát a gumik minőségét illetően, csakis dicséreteket kaptunk. Amíg valaki nem vet fel valamit, addig nem tudunk utánanézni, addig csakis ennyit mondhatok.”

A felvetésre, hogy a sajtóban azért több pilóta is panaszkodott már, Hembery így felelt:

“A futamok után minden pilótától és csapattól kapunk beszámolót. Senki nem panaszkodott. Ha nem jeleznek problémát, akkor nincs mit megoldanunk. Természetesen emberi hiba mindig adódhat, de nagyon kifinomult ellenőrzési rendszerünk van, röntgen és más is, amiről nem beszélhetek, mert annyira titkos. Csakis azt mondhatom, hogy példás minőségűek a termékeink. Sőt, eddig egyetlen gumink sem hibásodott meg, ami állítólag példa nélküli a Forma-1-ben.”