Az F1-es versenynaptárból 2008 után kipottyant Francia Nagydíj újjáélesztése egy évvel ezelőtt vett lendületet, amikor az akkori miniszterelnök, Francois Fillon maga vette kézbe az ügyet. A kormányzati támogatás mellett gyorsan haladtak a dolgok, őszre úgy tűnt, a verseny jövője biztos, a 2013-tól a Paul Ricard pályán a belgiumi Spával éves váltásban rendezik majd.

A dolgok azonban ezután megfeneklettek, hivatalos szerződés, bejelentés nem történt, majd elérkezett a franciaországi elnökválasztás, amelyen Nicolas Sarkozy veszített és vele együtt kormánya is távozott.

Az új elnök, Francois Hollande sportminisztere Valerie Fourneyron hivatalba lépése után jelezte, hogy nem veszik át automatikusan a korábbi adminisztráció által hátrahagyott F1-es projektet, de azt is ígérte, hogy foglalkoznak az üggyel.

Fourneyron azóta tárgyalt a francia motorsportszövetséggel, a Paul Ricard és a legutóbbi versenyhelyszín, Magny-Cours képviselőivel is, majd jelezte, hogy egyelőre mindkét pályát esélyesnek tartja a rendezésre, pénzbeli állami támogatásra azonban nem számíthat a futam.

A belga “Belga” hírügynökség  szerint a Spával való rotáció is csak “félhivatalos lehetőség”, a francia AFP hírügynökség pedig egyenesen úgy tudja, hogy a terv már teljes egészében lekerült az asztalról.