Összeesküvés-elméletet fogalmazott meg a Red Bull sportigazgatója a Valenciában történtekkel kapcsolatban. Helmut Marko szerint valójában semmi nem indokolta, hogy Jean-Eric Vergne és Heikki Kovalainen ütközése után pályára küldjék a biztonsági autót.

“A döntésben biztosan szerepet játszott, hogy Sebastian nagy fölénnyel vezetett” – mondta Marko. “Túl messze volt a riválisoktól, így viszont össze lehetett rázni a mezőnyt. Csak nagyobb show-t akartak, ahogy az Amerikában is szokás.”

Vettel is úgy véli, a biztonsági autót nem csak a törmelék eltakarítása miatt küldték be. “A mi nyakunkra is utaztak” – fogalmazott Vettel. “Mindenki láthatta, hogy addig gond nélkül szakadtunk el az üldözőktől.” Vettel a kiesése után adott első nyilatkozatában is utalt arra, hogy a safety carnak köze lehetett a kiesését okozó műszaki hibához.

A német Sky szakkomentátora, Mark Surer szerint vitatható a feltételezés. “Nem hiszem, hogy szándékosan Vettel ellen hozták a döntést” – így Surer. “Sok törmelék került a pályára, indokolt volt a takarítás. De abban is biztos vagyok, hogy fognak még erről beszélni.”