Pár éve már felvetődött, hogy az alsóbb formaautós kategóriákkal összhangban a Forma-1-ben is felhagyjanak a gumimelegítő paplanok használatával, de akkor biztonsági szempontokra hivatkozva elvetették az ötletet.

Úgy tűnik, hogy a gazdasági megfontolások mér ezeknél is erősebbek – vagy épp akkoriban csak ürügy volt a biztonság -, ugyanis az Autosport arról tudósít, hogy a csapatok újra erről tárgyalnak az FIA-val. Az indok a költségcsökkentés, amelyet épp most igyekeznek a hivatalos szabályokba is belefoglalni.

A szaklap a gumiszállító Pirelli motorsportfőnökét, Paul Hemberyt is megkérdezte az ötletről. A szakember azt mondta, ők örömmel szállítanának előmelegítést nem igénylő abroncsokat is, de szeretnék, ha jó előre szólnának nekik erről és fokozatos lenne az átállás.

“Előzetes tervezés kell ahhoz, hogy jól lehessen végrehajtani, szóval ha ezt szeretnék, akkor gyorsan kell dönteniük. Amikor korábban próbáltunk erről tárgyalni, a pilóták aggódtak, szerintük biztonsági kockázatot jelentene egy ilyen lépés. Ami minket illet, természetesen tudunk ilyen gumit csinálni, de idő kell hozzá, ugyanis teljesen más keverékek kellenének.”

Hembery szerint legjobb lenne, ha 2013-ra előbb csak az esőgumiknál tiltanák be a paplanokat, és 2014-re jönne a teljes tilalom.

“Találhatnánk olyan középutat, hogy az esőgumiknál már nem használjuk őket, azok amúgy is kihűlnek az esőben, míg végigmegy a bokszutcán az autó és elér a pályáig. Szóval ez lehetne egy kompromisszum, ez gyorsan megoldható, aztán 2014-re jöhetne a továbblépés.”