Egy városi-utcai verseny mindig kényelmetlenségekkel, felfordulással jár a helyi lakosok számára, a hétvégén következő Európa Nagydíj előtt pedig a valenciaiak egy csoportja egyenesen Fernando Alonsóhoz fordult a panaszaival.

A spanyol “nemzeti hősnek” írt nyílt levélben a “Circuit Urba No” – szójáték a városi pályát jelentő circuit urbano kifejezéssel – nevű csoport szerint a futam költségei akkora összegeket emésztenek fel, amelyről “álmodni is kevesen szoktak”, miközben az ország mély gazdasági válságban van. A panaszos helyiek nem értik, hogy miért kell a kikötői utcákon versenyt rendezni, mikor alig pár kilométerre a várostól ott van az F1-es standardnak megfelelő, tesztelésre is használt épített pálya, a Ricardo Tormo.

A kritikusok szerint a verseny rendezésének valódi oka az, hogy Bernie Ecclestone megszédítette a nagyravágyó helyi politikusokat, miközben a futam minden évben komoly nehézségeket okoz az általuk képviselt lakosság egy részének az útlezárásokkal, a forgalomelterelésekkel, a tömegközlekedési járatok átszervezésével.

További sérelemként említik, hogy idén a népszerű tengerparti rendezvényt, a San Juan Festivalt is le kellett fújni, mert az egybeesett volna a versenyhétvégével. A nyílt levelet jegyző csoport arra kéri Alonsót, hogy “vegye le a sisakját”, hogy ő is meglássa a problémákat és lépjen fel a panaszosok érdekében.

Alonso egyelőre nem reagált a levélre.

A második spanyolországi futamot jelentő valenciai utcai verseny rendezését a spanyol pilóta 2005-06-os bajnoki címei miatt magasra hágott népszerűségére alapozva határozták el 2007-ben, de a 2008 óta megtartott futam újra és újra unalmasnak bizonyult, az érdeklődés folyamatosan csökken, 2012-ben már csak bő harmadannyi jegyet adtak el rá, mint az első évben. A spanyolokat különösen hidegen hagyja az Európa Nagydíj, a helyszínre látogatók túlnyomó többsége külföldi.

A verseny pénzügyi háttere sem stabil, 2013-tól már csak a szintén küszködő Barcelonával felváltva rendezik majd meg, legközelebb 2014-ben látogat az F1 Valencia kikötőjébe.