A téli teszteken igen erősnek tűnt a Lotus, ehhez képest az első három futam bukdácsolása csalódást keltő volt az enstone-iak számára. Az elmúlt két futam, Bahrein és Barcelona azonban végre eredményeket is hozott, Kimi Räikkönen a győzelemért hajtott a sivatagi pályán, végül a 2. lett, és csapattársa is a dobogóra állt, két hete Spanyolországban pedig egy 3-4. helyet könyvelhetett el a páros.

A szép eredményeknek köszönhetően a Lotus a konstruktőri bajnokság harmadik helyén áll, nem is túl messze a McLaren mögött. A csapatfőnök, Eric Boullier nem titkolja, hogy pillanatnyilag jó okuk van a bizakodásra:

“Pár nehéz futam után, amelyeken a pályán mutatott tempónkat nem tudtuk eredményre váltani, tény, hogy jött két erős eredményünk, és ha így is tudjuk folytatni, át kell értékelnünk a céljainkat. Ezzel együtt azonban az F1 mindig mozgásban van, bolondság lenne lebecsülni az ellenfeleket. Volt két jó eredményünk, de győzni még nem győztünk. A dolgok gyorsan változnak, nem ülhetünk a babérjainkon.”

A francia kiemeli hogy a látszat ellenére nem lesz könnyű győzni.

“Ami a győztesek számát illeti, még úgy is tűnhet, hogy ma könnyebb nyerni, mint valaha. De nem ez a helyzet. Annyira szoros a verseny, hogy az egyik hétvége hőse a következőn már senki is lehet. A mi erősségünk eddig az volt, hogy nagyjából minden pályán jól mentünk, nem volt akkora teljesítménybeli hullámzásunk, mint a riválisoknál.”

“Ha így folytatjuk, értékes pontokat gyűjthetünk a bajnokságban. Persze a pontgyűjtögetés egy dolog – sokat érnek, az nyeri a bajnokságot, akinek a legtöbb van, de leginkább futamgyőzelmet szeretnénk már.”

Boullier természetesen cseppet sem bánná, ha ez a hétvégén, Monacóban sikerülne:

“Monacóban az 500. futamunkat ünnepeljük, szóval szenzációs sztori lenne! Monaco egy igazán egyedi verseny, tényleg a Forma-1 ékköve. Az enstone-i csapat (Toleman, Benetton, Renault – B.G.) hagyományosan elég jó volt Monacóban, de a tavalyi autónk nem volt túl erős a lassú kanyarokban, szóval ezen még lehet, hogy dolgozni kell. De a csapat és a pilóták mindenképp készen állnak a győzelemre. Mesés lenne!

“Tavaly ilyenkor is bizakodóak voltunk, az ausztráliai és malajziai dobogó után, de az autónk tervezési problémája visszafogta a potenciálunkat. Idén már szagot fogtunk (Bahreinben), ami mindenkit nagyon motivál, előrevisz minket, még keményebben dolgozunk. Éhesek vagyunk a sikerre, tudjuk, mit akarunk.”

A csapatfőnök a fentiek mellett hangsúlyozta, hogy bár a két év kihagyás után visszatérő Räikkönen és Grosjean is egyre jobban vezet, az autó fejlesztésén folyamatosan dolgozni kell, és a Lotusnál a bokszutcai munkán is javítani kell még, különösen az eszközök, szerszámok javítására koncentrálnak.