A német Auto Motor und Sport arról ír, hogy az egykori Renault-főnök, a Forma-1-től a 2008-as szingapúri bundázás miatt 2013-ig letiltott Flavio Briatore egy esetleges új versenysorozat, a GP1 szabályain dolgozik.

A lap szerint a rossz hírű olasz ügyködésének eredménye akkor lehet hasznos, ha a jövő évtől 2020-ig tartó új Concorde Agreement aláírására nem lenne hajlandó az F1-et felügyelő Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és hirtelen kellene új szériát indítani. Briatore szabálytervezetében állítólag jelentős költségcsökkentési intézkedések és az aerodinamika súlyának drasztikus visszafogása is szerepel.

Természetesen ha igaz is a Briatore-féle kodifikációs munka, nem érdemes túl komolyan venni, a GP1 lebegtetése sokkal inkább csak az alkudozás eszköze, mint reális alternatíva. Briatore köztudottan jó barátságban van az F1 “porondmesterével”, Bernie Ecclestone-nal, az angol ellenben nem ápol túl szívélyes viszonyt az FIA elnökével, Jean Todttal.

A neves szakújságíró, Joe Saward azt is megjegyezte az ügy kapcsán, hogy a GP1 már csak ezért sem túl erős ütőkártya, mert egyrészt Briatorére bízni a szabályok írását nagyjából olyan, mintha a Viszkis rabló kezébe adnák a bank széfjének kulcsait, másrészt pedig a Forma-1 és a csakis az FIA által adható “világbajnokság” megnevezés olyan presztízst képvisel, amellyel szemben a GP1 nem rúghat labdába.