Napos, meleg, de igen szeles időben kezdődött a Spanyol Nagydíj kvalifikációja Barcelonában. A csapatok már az első szakasz második felében feltették a lágy gumikat, és komoly adok-kapok is kezdődött. Előbb a williamses Pastor Maldonado ugrott az élre, majd a lotusos Romain Grosjean villantott, végül Lewis Hamilton egy óriási körrel nyerte a Q1-et, miközben a Red Bull-osok elég lassúak voltak.

Érdekesség, hogy a Sauber pilótái a kemény keveréken jutottak tovább, csak ők vállalták be ezt. A három mezőny végi kiscsapat hat pilótája mellett Bruno Senna volt a hetedik búcsúzó, ő utolsó gyors körét a kavicságyban fejezte be. A pénteken az első edzést kihagyó, a másodikon műszaki probléma miatt nem vezető HRT-s Narain Karthikeyan nem ugrotta meg a 107 százalékos küszöböt, vasárnapi rajtja a versenybírók jóindulatán múlik.

A második etap az elmúlt évek egyik legizgalmasabb Q2-je volt, az utolsó két percben végig teljesen képlékeny volt a továbbjutók sorrendje, a Force Indiák, a Sauberek tolták ki a top10-ből a nagyobb neveket, akik aztán végső nekifutásaikkal kapaszkodtak vissza. Az utolsó beérő pilóta köre szólt azonban a legnagyobbat, Maldonado Hamilton addig legjobbját is jócskán verve nyerte a szakaszt.

A Saubernél az egyik szemük sírt, a másik nevetett, a dupla továbbjutás ellenére ugyanis Kobajasi Kamui autója a levezető körön leállt a pályán, így az utolsó szakaszban már nem vehetett részt.

Búcsúzott végül a két Force India, a két Toro Rosso, de rajtuk kívül Jenson Button és az elmúlt két évben a pole-ig jutó Mark Webber is, Felipe Massa pedig csak a 17. idővel zárt.

A Q3 elején egyedül Hamilton futott mért kört, a többi nyolc pilóta kivárt – Vettel és Schumacher bekoptatott egy-egy szett abroncsot, a mercedeses már benn is maradt a garázsban -, csak az utolsó két percben indult a küzdelem. Előbb Alonso állt az élre, Räikkönen és Grosjean nem is bírt vele, utánuk viszont Maldonado folytatta a kiváló teljesítményt, az első pozícióba ugrott.

A venezuelai mögött még Hamilton és Vettel érkezett, a mclarenes meg is futotta a legjobb kört, a címvédő azonban be sem fejezte a körét. Ahogy korábban Kobajasi, úgy a q3 végén Hamilton is leállt a pályán a levezető körön.
 
A barcelonai pole tehát Hamiltoné lett, mellőle nagy meglepetésre Maldonado rajtolhat majd,
a második sorba a helyi hős Alonso és Grosjean kvalifikált, mögöttük Räikkönen és Perez, Rosberg és Vettel, valamint Schumacher és Kobajasi áll majd a rajtrácsra.

Az igen érdekesnek ígérkező Spanyol Nagydíj vasárnap 14 órakor kezdődik.

Spanyol Nagydíj, időmérő edzés, Barcelona, 2012.05.12.