A Forma-1-es csapatok szervezete, a FOTA még 2009-ben fogadta el a közösen kidolgozott és önként vállalt kiadáscsökkentési programot, az ún. RRA-t.

A kezdetben a Max Mosley-féle költségplafon ésszerű és ideális alternatívájának látszó egyezmény azonban az elmúlt másfél évben egyre inkább megosztotta a csapatokat, az RRA betartása és újratárgyalása körüli viták pedig végül odáig fajultak, hogy decemberben a Red Bull, a Ferrari, a Sauber és a Toro Rosso ki is lépett a szervezetből.

A Lotus F1-et birtokló Genii Capital főnöke, Gerard Lopez úgy látja, hogy az RRA részletekbe menő pontosítgatása helyett talán egyszerűbb, de épp ezért világosabb megoldásra lenne szükség, ami akár egy kiadási plafont is jelenthetne.

“Nem a számok jelentik a fő kérdést, sokkal inkább arról van szó, hogy egyszer és mindenkorra meg kellene határozni, mi is legyen és hogy ezt utána mindenki tiszteletben is tartsa. Összeget nem fogok mondani, mert ilyesmivel sokan próbálkoztak már korábban, de senki nem állt elő a megfelelő számmal, de (egy kiadási plafon) jó lenne a sportág számára. Más sportokban is láthatunk ilyet, az NBA-ben is nagyon sikeresen működik a fizetési plafon és így tovább. Nekem azzal se lenne bajom, ha magas összeg lenne, a lényeg, hogy rögzítsük és ezzel egyenlő feltételeket teremtsünk” – magyarázta az üzletember.

“HA kidolgozzuk a megfelelő ellenőrzési módszereket, akkor a válaszok is jók lesznek. A kérdés csak az, hogy hajlandóak vagyunk-e rá” – mondta a betarthatóságot illetően.

Lopez ezzel együtt azt is elárulta, hogy a Lotusnál is felmerült a FOTA-ból való távozás: “Szerintem mindenki fontolgatta már. Mi mindenképp elgondolkodtunk rajta, de egyelőre nem dőlt el, mit fogunk tenni.”