Tavaly év végén többször is téma volt a Williams és a venezuelai olajtársaság közötti szponzorációs szerződés szabályossága. A megállapodást azért támadták, mert a parlamentben nem szavaztak róla, noha a törvények szerint minden, közpénz felhasználásával járó tranzakciót szavazásra kell bocsátani.

A kongresszus egyik tagja, Carlos Ramos a Williams támogatása miatt bírálta Hugo Chavez elnököt és követelte a szerződés nyilvánosságra hozatalát. Eddig a kormány nem volt erre hajlandó, de a szöveg most kiszivárgott.

Ezek szerint a Williams nagyon jó üzletet kötött a PDVSA-val, az olajcégnek gyakorlatilag nem sok beleszólása van a csapat ügyeibe. A PDVSA gyakorlatilag csak egy pénzcsap, amely 2012-ben 29,4 millió fontot fizet, az összeg a következő három évben folyamatosan emelkedik és 2015-re eléri az évi 40 millió fontot.

Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy Maldonado is 2015-ig marad, szerződése ugyanis teljesítményalapú, felbontásáról a Williams jogosult dönteni. A venezuelai helye 2012-ig biztos, utána lecserélhetik, de a jelöltre – akinek azért megfelelő alsóbb kategóriás eredményeket kell felmutatnia – a PDVSA tesz javaslatot. Ha a Williams ezt nem fogadja el, akkor is felbontásra kerülhet a szerződés. A szöveg tartalmazza azt a kitételt is, hogy amennyiben egy pilótát saját akaratából szerződtet a Williams, csak a csapat jogosult menesztésére is.