Az akkor a Force Indiánál versenyző Adrian Sutil tavaly áprilisban a Kínai Nagydíj után a M1NT nevű sanghaji bárban szórakozott több más F1-es szereplővel, az este folyamán azonban szóváltásba és dulakodásba keveredett a Lotus Renault-tulajdonos Genii egyik vezetőjével, Eric Luxszal. A luxemburgi férfi az eset során komoly sérülést szenvedett, Sutil egy törött pezsgőspohárral megvágta a nyakát, a sebet kéttucatnyi öltéssel kellett összevarrni.

Sutil később bocsánatot kért, próbálta rendezni az ügyet, de Lux erre nem volt hajlandó, feljelentette a pilótát. A német tegnap és ma állt bíróság elé Münchenben, a vád súlyos testi sértés volt. A versenyző a tárgyaláson megbánást tanúsított, újra bocsánatot kért és hangsúlyozta, hogy nem állt szándékában sérülést okozni, a vita hevében csak a pohár tartalmát szánta Luxnak, leönteni akarta, nem a poharat hozzávágni.

Mára megszületett az ítélet: Christiane Thiemann bírónő Sutilt bűnösnek mondta ki és 18 hónapos felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. Mellékbüntetésként a versenyzőt 200 ezer eurós (60 millió Ft) pénzbírsággal is sújtották, az összeggel jótékonysági szervezeteket kell majd segítenie.

“Talán kiveszek most egy kis szabadságot. Talán valami teljesen más dologgal foglalkozom, nyugodtan átgondolom a dolgokat. De legalább kezet ráztam végre Lux úrral, ez jó” – mondta az ítélethirdetés után Sutil az újságíróknak.

A versenyző 2007-től szerepelt a Forma-1-ben, mindvégig az előbb Spyker, majd Force India néven futó silverstone-i csapatnál, 2012-re azonban nem hosszabbítottak vele szerződést. A tél folyamán tárgyalt a Williamsszel, majd a Ferrarival hozták hírbe, de könnyen lehet, hogy a mostani ítélet örökre véget vet az F1-es pályafutásának.

Igen valószínű, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a méltatlan viselkedés miatt visszavonja majd Sutiltól a Forma-1-es versenyzéshez szükséges engedélyét, az ún. szuperlicencet.