A Williams F1-es történetének messze leggyengébb évét zárta 2011-ben, a ’80-90-es egyik legsikeresebb alakulata alig 5 pontot gyűjtött, csak a három új kiscsapatot előzte meg.

Grove-ban már a tavalyi idény közben megindult a szükségesnek érzett átszervezés, távozott a korábbi technikai főnök Sam Michael és az aerodinamikai vezető, Jon Tomlinson, helyükre Mike Couglan és Jason Sommerville érkezett, míg a versenyeken a csapat vezetését Mark Gillan vette át.

A csapat vezető operatív mérnöke, Gillan szerint 2012 már a feltámadás éve lesz, a cél világos, a rendszeres pontokért kell küzdeniük.  

“2011-ben gyenge évünk volt. 2012-re a célunk, hogy állandóan a top10-be kvalifikáljunk és a pontszerző helyeken végezzünk. Optimista vagyok. Nem megy majd egyik napról a másikra, kemény dió, de az első jelek biztatóak, és mi is készen állunk a kihívásra” – jelentette ki.

A csapat a műszaki vezetők mellett pilótát is cserélt, a veterán Rubens Barrichello helyét fiatal honfitársa, Bruno Senna kapta, így kis túlzással csak a tavaly bemutatkozott Pastor Maldonado jelent állandóságot egy évvel ezelőtthöz képest. A venezuelai is őszintén reméli, hogy 2012 jobb lesz, mint a tavalyi szezon.

“Bízom a csapatban és abban, hogy az új autó sokkal versenyképesebb lesz, mint a legutóbbi. Az első évem különleges élmény volt, fontos a sportkarrierem és Venezuela sportélete szempontjából is” – mondta nemrég.

“Brunót régről ismerem, szóval izgalmas lesz (a közös munka). A csapat sosem áll le a fejlesztéssel, a Forma-1-ben egész évben javítunk és javítunk mindenen. Senna is egy fiatal pilóta, szóval tényleg nagyon motiváltak vagyunk, közösen kell majd dolgoznunk az autó fejlesztésén és azon, hogy fittek és versenyképesek legyünk egész évben.”