Noha minden jel arra utalt, hogy a Toro Rosso mindkét pilótáját megtartja a következő idényre, a Red Bull fiókcsapatának sikerült meglepnie a világot: szerda este hivatalos közleményben adta hírül az istálló, hogy 2012-es pilótái Daniel Ricciardo és Jean-Eric Vergne lesznek. A csapat 2006-os debütálása óta ez az első alkalom, hogy teljesen új párosítással kezdi az évet.

Ricciardo idén a Hispaniánál kapott lehetőséget a tapasztalatszerzésre, teljesítményével a kiscsapat és a Red Bull is elégedett volt. Vergne az abu-dzabi újoncteszten iskolázta le fiatal kollégáit a Red Bull-lal, igaz, hogy a legjobb autóban ült, de mindenkinél sokkal gyorsabb volt. “Örülök, hogy korán sikerült döntést hozni jövő évi pilótáinkról, mostantól semmi nem terelheti el a figyelmünket 2012-ről” – nyilatkozta Franz Tost, a Toro Rosso csapatfőnöke.

“Idén Daniel és Jean-Eric is bizonyította tehetségét, arra számítok, hogy sokat tesznek hozzá a csapat teljesítményéhez jövőre. Daniel már idén is ott volt a futamok nagy részén, míg Jean-Eric bizonyította, hogy gyorsan tud alkalmazkodni a Forma-1-es autóhoz. Mivel egy ideje szorosan együtt dolgoznak a csapattal és a mérnökökkel, már a téli tesztek kezdetétől teljes lendülettel pöröghetünk.”

“Köszönetet kell mondanom Sebastien Buemi és Jaime Alguersuari elmúlt három szezonban nyújtott munkájáért is. Többször is kimagasló teljesítményt nyújtottak, amelyek lehetővé tették számunkra a fejlődést és előrelépést. Sok sikert kívánunk nekik a jövőre. A Toro Rosso azért alakult meg 2005-ben, hogy az első F1-es lépcsőfokot biztosítsa a Red Bull pilótaprogramjából kikerülő fiatal tehetségeknek. Hogy meg tudjunk felelni ennek a célnak, időről időre szükséges változtatni a felállásunkon.”

Ricciardo, a csapat eddigi tartalékosa nagy örömmel fogadta a hírt. “Ez egy óriási lehetőség számomra, azóta álmodtam erről, hogy először vezethettem a Toro Rossót a pénteki edzéseken” – fogalmazott az ausztrál. “Őszintén szólva, még mindig fel-le ugrálok izgatottságomban. Az idei szezon második felében sokat tanultam azoktól az emberektől, akikkel együtt dolgoztam, köszönettel tartozom nekik a lehetőségért, amit kaptam. Meg kell mondanom, a Toro Rosso volt mindig az igazi célom, köszönöm a Red Bullnak, hogy megadta nekem ezt a fantasztikus lehetőséget. Alig várom, hogy elkezdődjön a tesztelés!”

Vergne a mezőny harmadik franciája lesz a virgines Charles Pic és a lotusos Romain Grosjean mellett. “Mindenekelőtt köszönetet kell mondanom a Red Bullnak az eddigi támogatásért és hogy hitt abban, hogy készen állok a Forma-1-re” – mondta Vergne. “Idén korán jött a karácsony számomra! Miután néhányszor vezettem az autót idén és a Red Bullt is Abu-Dzabiban, egyértelműen úgy érzem, hogy készen állok a váltásra, még ha tudom is, hogy a tesztelés és versenyzés között nagy különbség van. Alig várom, hogy teljesen része lehessek a csapatnak, nem tud elég hamar megérkezni a március, hogy ott állhassak a melbourne-i rajtrácson.”