Lewis Hamilton idén csak árnyéka volt önmagának, messze elmaradt csapattársa, Jenson Button teljesítményétől. Hamilton nem találta a ritmust, a pályán is többször ütközött (általában Felipe Massával), kínlódásában nagy szerepet játszott magánéleti válsága. Nem könnyítette meg a világbajnok dolgát, hogy ügyei intézését egy profi, showbizniszben utazó menedzsmentcégre, Simon Fuller XIX Management nevű vállalatára bízta, mely többek között David és Victoria Beckhammel, Jennifer Lopezzel, Will Younggal és Andy Murrayvel dolgozik együtt.

Bernie Ecclestone szerint ez a döntés katasztrófával ért fel Hamilton részéről, jobb lett volna, ha kitart édesapja, Anthony mellett. “Lewisnak volt néhány személyes problémája ebben az évben, amelyek befolyásolták teljesítményét” – nyilatkozta Ecclestone. “Ezeknek a dolgoknak rettentő nagy része múlik olyan embereken, akik körülveszik és befolyásolják őt.”

“Lewis olyan emberek közé került, akik nem voltak jók számára. Amikor még az édesapja intézte ügyeit, ő egy kicsit jobban… Szóval, tudom, hogy ez nem volt jó Lewisnak, ezért szakítottak, de úgy gondolom, nem becsülte meg eléggé, hogy apja mekkora segítséget jelentett számára.”

“Ami most van, az egy katasztrófa. Olyan emberekkel találkozik, akikkel valószínűleg nem kellene és rossz irányba befolyásolják őt. Olyan korban van és annyi pénzzel rendelkezik, hogy amikor befolyásolják, olyan dolgokat csinál, amelyeket egyébként nem tenne.” Ecclestone példaként hozta fel a Kanadai Nagydíjat, ahol a rapper Ice T volt a McLaren vendége, aki azzal tréfálkozott, hogy a McLaren kormánya többet ér, mint sok ember otthona. Az anyag sláger lett a YouTube-on, a McLarennek pedig levélben panaszkodott miatta Ecclestone.

“Ez voltaképpen a mi hibánk volt, mert mi szoktuk mondani, hogy jöjjenek a hírességek. A szponzoroknak ez jó, bár néha a vendégek megfeledkeznek arról, hogy nézni jöttek a Forma-1-et. A különbség az, hogy mi tudjuk kezelni ezt a helyzetet, Lewis viszont találkozik valakivel, akire felnéz és esetleg példát vesz róla.”