A Lotus Renault a múlt hét elején jelentette be, hogy 2012-2013-ra leszerződtették az F1-ből 2009 végén távozott világbajnokot, Kimi Räikkönent. A finn elkötelezettségét, motivációját sokan kétségbe vonták az utolsó két F1-ben töltött idénye alatt, de most – egyelőre legalábbis – szinte mindenki pozitívan gondolkodik róla.

“Kimi már bizonyította a múltban, hogy a leggyorsabb versenyzők közé tartozik, a kora alapján pedig még csúcsformában van. Ami a motivációt illeti, az alapján, amit tőle hallottam, talán motiváltabb, mint valaha. De minél többen kérdőjelezik ezt meg, őt annál jobban hajtja majd ez, és annál inkább igyekszik majd rácáfolni a kétkedőket” – mondta a csapatot birtokló Genii főnöke, Gerard Lopez pénteken, amikor a pilóta első ízben látogatott el az enstone-i központba.

Räikkönen egykori mclarenes csapattársa, David Coulthard szerint a kétéves kihagyás, a ralizás jót tett a finnek, Kimi a korábbinál jobb hozzáállással versenyezhet majd.

“Szerintem mára nyitottabb ember lett. Volt pár változás a magánéletében, mostanra jobb helyzetben van, jobb rálátása van arra, hogy milyen nagy lehetőséget kapott. Ne feledjük, egyenesen a Formula Renault-ból lépett fel a Forma-1-be, és amikor valaki egy alsóbb kategóriában versenyző srácból lesz hirtelen F1-es, a nyakába szakad a sok pénz, és a mindenféle külső tényező, akkor néha nem látja a fától az erdőt.”

“Kimi túl korán hagyta abba, ez nem is kérdés. Elment, ralizott egy kicsit, jól érezte magát. Vele együtt voltam idén egy rendezvényen a Red Bull Ringen, ott mindenbe beleült, mindenre felszállt, a krosszmotortól kezdve az összes autóig, egyszerűen élvezi, hogy a határig nyomhatja. Kétségem sincs, hogy (az F1-ben is) meglesz a tempója” – magyarázta a skót.  

A 2009-es bajnok, Jenson Button szerint is jó Räikkönen visszatérése, bár az angolt meglepte, hogy a Lotus Renault-hoz igazolt a finn:

“Meghökkentett, hogy melyik csapatnál fog versenyezni, tényleg meglepett, amikor bejelentették, én azt hittem, a Williamsnél van esélye. Szerintem nagyon jó dolog ez az F1 szempontjából. Nagyon-nagyon versenyképes versenyző, ha versenyezni akar, akkor gyors is lesz. Az alapján, amit a McLaren mérnökeitől hallottam róla, az autó beállításai, műszaki kérdései terén is tudja, mit csinál. Jó, hogy visszatér, a futamok izgalmasabbak lesznek és persze a versenyek utáni esték is…”