Elérte a válság az RTL Klubot, a Magyarországon piacvezető kereskedelmi csatorna az elmúlt napokban több műsorának megszűnéséről is beszámolt. Szujó Zoltántól, aki a Forma-1-es közvetítésekben aktív szerepet vállalt, az elsők között váltak meg, amely alapján minimum gyanakodni lehetett arra, hogy az RTL Klub befejezi az F1-es közvetítéseket.

Az [origo] információi szerint már meg is született a döntés arról, hogy a csatorna megválik a Forma-1-től, a portál értesülését megerősítette Kolosi Péter programigazgató. A Forma-1 a közszolgálati médiára kerülhet: a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap kommunikációs igazgatója, Szabó László az [origo]-nak elmondta, hogy nagyon szeretnék, ha a sorozat átkerülne az m1-re, az MTVA tárgyal a közvetítési jogokról.

“Ahhoz, hogy a csatorna a jövőben is sikeresen, hatékonyan és gazdaságosan működhessen, az RTL Klub a megváltozott helyzethez kívánja igazítani műsorpolitikáját. Az RTL Klub reklámbevételeinek jelentős részét ugyanis a főműsoridőben és a főműsoridőt megelőző órákban szerzi. A televíziós reklámpiac pedig elsősorban szeptember végétől december elejéig, illetve márciustól májusig kívánja meg a költségesebb és nagyszabású főműsoridős tartalmak készítését és sugárzását, ezért az RTL Klub a műsorkínálatával az eddigiekhez képest is még inkább ezekre az időszakokra kíván koncentrálni, hogy a magyar piacon a jelenleg lehetséges maximális, de az eddigieknél szerényebb reklámbevételeket elérhesse” – áll az RTL Klub egy korábbi közleményében.

A Forma-1 éveken át stabil nézettséget hozott az RTL Klubnak, a legutolsó, Koreai Nagydíjat a kereskedelmi célcsoport 43 százaléka nézte. Tény viszont, hogy az F1-es futamok a főműsoridőn kívül futnak, így a jogdíjak miatt valószínűleg nem lehetett volna nyereségesen képernyőn tartani a sorozatot.