F1: Hamilton új himnuszt akar 2 Lewis Hamilton a múlt vasárnap a Nürburgringen aratott győzelmét élete egyik legjobbjának tartotta, láthatóan meghatva állt fel a dobogóra, egy dolog azonban csökkentette egy kicsit az örömét, túl rövid ideig játszották a himnuszt.

A mclarenes pilóták sikere esetén alapvetően felére rövidül az ünnep, hiszen a az angol versenyzők angol csapatnál vannak, így a himnuszt csak egyszer játsszák le, a tetejébe pedig a God Save the Queen is jóval rövidebb, mint más nemzeti dalok.

“Hosszabb győzelmi himnusz kellene, hogy a győztes brit sportolók is addig élvezhessék a diadal pillanatait, mint más nemzetek sportolói” – mondta. “Nagyon büszke vagyok, amikor meghallom a himnuszunkat, de mindenki másé hosszabb a miénknél.”

“Gyerekkoromban amikor láttam, hogy az olimpikonok vagy a régi nagy pilóták ott álltak a dobogón, én is arról álmodtam, hogy egy napon ott állhatok és nekem szól majd. De amikor ott vagyok és mondjuk Felipe (Massa) nyer, akkor vagy tíz percig szól, amikor pedig én győzök, fél perc az egész. Szeretném, ha hosszabbá tennék a himnuszunkat!”

A Daily Telegraph cikke szerint a God Save the Queen F1-ben használt verziója 44,4 másodpercig tart, míg a Sebastian Vettel tiszteletére felhangzó Das Deutschlandlied 2 perc 5 másodperces, a brazil himnusz 1:50, a Webber számára játszható Advance Australia Fair pedig 2:16 hosszú.

Hamilton felvetése egyébként nem teljesen légből kapott, Nagy-Britanniában már ezelőtt is felmerült, hogy a God Save the Queen helyett Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország kaphatna saját nemzeti himnuszt, amely megoldást jelentene arra is, ha az államok sportolói egymás ellen küzdenek valahol.

Egy leedsi parlamenti képviselő, Greg Mulholland szerint Hamilton jól teszi, ha lobbizik ennek érdekében.

“Megértem Hamilton frusztrációját. Szerintem itt lenne az ideje, hogy elismerjük, Nagy-Britannia és Anglia két külön dolog. Az olimpián rendben van a God Save the Queen, amikor a sportolók Nagy-Britannia képviseletében küzdenek, de amikor az angol színekben szerepelnek, akkor ahhoz illő himnusz is kellene” – idézte a Telegraph a politikust.