F1: Motortrükk nélkül is Vettel az élen 2 A pénteki esők után egy kicsit jobb körülmények között zajlott a Brit Nagydíj utolsó, szombat délelőtti szabadedzése. Bár az idő szürke volt és néha szemerkélt is, már száraz gumikat használhattak a versenyzők, a köridők értelemszerűen javultak.

Bár az FIA ma délelőttre alaposan megszigorította a Red Bull által is használt Renault-motorokra vonatkozó szabályokat, úgy tűnik, hogy az RB7-es továbbra is a legjobb autó, Sebastian Vettel a gyakorlatilag kiiktatott befújt diffúzor híján is a leggyorsabb volt, igaz, Fernando Alonso csak hat századdal maradt el tőle.

A Red Bull erősségét mutatja, hogy az edzés nagy részét a kipufogó hibája miatt a darabokra szedett autó és szerelők munkájának figyelésével töltött Mark Webber a harmadik tudott lenni, míg a Ferrari jó formáját Felipe Massa negyedik ideje húzza alá.

Ha irányadónak tekinthetjük az utolsó edzést, igen érdekes lesz a kvalifikáció, ugyanis a top10-ben hátrébb nem a szokásos erősorrend érvényesült: a két másik nagyobb csapatot, a McLarent és a Mercedest csak Jenson Button és Nico Rosberg képviselte, ellenben az 5. idővel befért a williamses Pastor Maldonado, mindkét Sauber-pilóta és a Force India újonca, Paul di Resta is.

Az edzés elején kisebb autótűzzel, később pedig sebességváltó-problémával küszködő Michael Schumacher a 11. lett, míg Lewis Hamilton csak a 13. időt teljesítette.

Valószínű, hogy a Renault-t elég érzékenyen érinti a diffúzoros motorprogram szigorítása, ugyanis Vitalij Petrov 15. lett, míg Nick Heidfeld csak a három tavalyi újonccsapat pilótáit tudta megverni.

Ugyan a tegnapi, esős edzés nem volt mérvadó, ma már mindenképp említésre méltó, hogy a Hispaniánál a hétvégén bemutatkozó Red Bull-ifjonc, Daniel Ricciardo péntek délutánt követően a szombati edzésen is tapasztalt és tehetséges csapattársa, Vitantonio Liuzzi előtt végzett.

A Brit Nagydíj kvalifikációja a hagyományos időpontban, 14 órakor kezdődik, az egyelőre kétesélyes, hogy száraz vagy vizes körülmények között zajlik-e majd.

Brit Nagydíj, 3. szabadedzés, Silverstone, 2011.07.09.