A valenciai Európa Nagydíj első szabadedzésén Mark Webber vitte a prímet, az ausztrál egyedüliként ment 1:41 alatti köridőt, a mögötte végző Vitalij Petrov és Fernando Alonso bő nyolctizedet, a 4-5. helyen záró Lewis Hamilton és Nick Heidfeld már több mint egy másodpercet kapott a Red Bull-ostól.

Természetesen mint mindig, az első edzés idői nem mérvadóak, sőt most különösen nem azok, hiszen a befújt diffúzoros motorprogramok betiltása miatt sokan sokféle edzésprogramot vihettek. Ennek egyik extrém példája a címvédő, Sebastian Vettel, aki azért zárt csak a 16. idővel, mert ő már  a befújt diffúzor Silverstone-tól következő teljes betiltására beállított autóval kísérletezett délelőtt, míg a mclarenesek DRS nélkül köröztek.

Az edzésen viszonylag kevés komoly incidens történt: a Force India tesztpilótája Nico Hülkenberg még az elején csapta a falhoz az autót, míg az utolsó gyors körök lehetőségét a virgines Timo Glock szerencsétlen helyen történt megpördülése és lefulladása vettel el a versenyzőktől.

Ahogy a Force Indiánál, a Lotusnál sem járt jól a délelőttre beugró tesztelő: a Jarno Trulli autójába ültetett Karun Chandhok alig két kört teljesített, sebességváltó-hiba miatt nem mehetett többet.

Európa Nagydíj, 1. szabadedzés, Valencia, 2011.06.24.