Az ígéretesen induló, de rosszul alakuló Monacói Nagydíjon Lewis Hamilton idegesen, erőszakosan versenyzett, a futamon Felipe Massát és Pastor Maldonadót is kilökte, az ezekért kapott büntetései kapcsán pedig mind a pilótákat, mind a versenybírókat becsmérlő kirohanást intézett.

A pilóta még aznap bocsánatot kért a stewardoktól, amiért egy rosszízű tréfával rasszizmussal vádolta őket, majd versenyzőtársaitól is elnézést kért, végül egy levélváltásban az FIA-elnökkel, Jean Todttal is rendezte a történteket.

Hamilton a Kanadai Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján tekintett vissza Monacóra és az azóta eltelt időszakra.  

“A verseny után a múlt héten volt időm elgondolkodni a hétvégémen és a viselkedésemen, azon, hogy elég rosszul sült el a munkanap. Írtam egy bocsánatkérő levelet az FIA-nak és beszéltem a pilótákkal is. Úgy éreztem, ezt meg kell tennem, ez a helyes, le kell zárni az ügyet.”

“Ilyen a versenyzés. Ha valaki versenyképes és itt van a motorsport csúcsán, akkor nehéz előzni, minden manőver kétesélyes, néha összejön, néha nem. Ez elkerülhetetlen. A versenybírók kiváló munkát végeznek és amióta az F1-ben vagyok egyre jobban teszik a dolgukat, sokkal következetesebbek, ezért jobb a bíráskodás. Persze szeretnék minél ritkábban megfordulni náluk, de egész életemben ez volt, állandóan az iskolaigazgató előtt voltam, de igyekszem tanulni a helyzetekből, amikbe keverem magam.”

A mclarenes külön kitért az őt a fegyelmi tárgyalástól és az esetleges eltiltástól megmentő, Jean Todtnak írt levelére is:

“Volt időm gondolkodni és egy levélben őszintén bocsánatot kértem Jeantól és az FIA-tól és egy szép válaszlevelet kaptam. Azután túl tudtam lépni a történteken, és nagyon hálás vagyok, hogy itt lehetek. Én is azt szeretném, ami a legjobb az F1 számára, én is a jobbá tételében akarok szerepet vállalni.”

F1: Hamilton összeszedte magát 1
F1: Hamilton összeszedte magát 2

F1: Hamilton összeszedte magát

F1: Hamilton összeszedte magát

F1: Hamilton összeszedte magát 6
F1: Hamilton összeszedte magát 7
F1: Hamilton összeszedte magát 8
Fotó megosztása:
F1: Hamilton összeszedte magát 9


Bár Twitteren már a verseny után egy nappal megkövette a “nevetségesnek” bélyegzett pilótatársait, Hamilton elmondta, hogy azóta személyesen is rendezte velük az ügyet.

“Nagyon jól ismerem Felipét, már a Forma-3-as, GP2-es korszakomból ismerem, nagyon jó a kapcsolatunk, szóval felhívtam, ő is megnyugodott és megértette az én álláspontomat is. Pastorral is találkoztam, őt is évek óta ismerem, nagyszerűen versenyez. Nagyon gyors volt azon a hétvégén, és nem szerettem volna senkit kiütni a versenyből.”

Hamilton elismerte, hogy Monacóban valószínűleg nem bírta a nyomást, megtört.

“Azt hiszem, több dolog összege volt ez. Mindannyian tudjuk, milyen nyomás alatt lenni és mi magunk is nyomás alá helyezzük önmagunkat a siker érdekében. Vannak jó és rossz napjaink, nekem ez egyértelműen az egyik legrosszabb hétvégém volt. De ilyen a versenyzés, ilyen az élet, ezekből a helyzetekből is tanulunk. Pár napra elvonultam, otthon voltam, edzettem és mostanra felfrissültem, pozitívan állok a hétvége elé.”

A 2007-es kanadai győztes erős hétvégére számít a McLarentől és önmagától, úgy reméli, elkaphatják a Red Bullt.

F1: Hamilton összeszedte magát 10


“Szeretném így hinni, de ők minden pályán nagyon gyorsak, mindenütt hihetetlenül eredményesek voltak, szóval feltehetőleg itt is azok lesznek. De talán ahogy a legutóbbi futamon, itt is kisebb lesz a különbség, mint mondjuk Barcelonában volt. Az egész mezőnyre gondolok. A következő pár futamot tekintve a mostani mindenképp az egyik McLaren-favorit lehet.”

“De sosem állok úgy a hétvégéhez, hogy most én vagyok a favorit, nem szeretek ennyire elszállni. Egy nehéz verseny után tudom, hogy nagyon-nagyon tehetséges pilóták ellen küzdök, akik szintén gyorsak lesznek. Inkább a pályán bizonyítok majd – úgy érzem, az autó jól megy majd, én is jó formában érzem magam, remélem, ez együtt jó eredményt is hoz.”