A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) május 1-ig, vasárnapig adott haladékot a Bahreini Autósport Szövetségnek, hogy eldöntse, vállalja-e a sportszakmai és politikai felelősséget a Forma-1-es Bahreini Nagydíj megrendezéséért.

A 2011-es szezon március 13-án, Bahreinben kezdődött volna, de súlyos utcai zavargások törtek ki, amelyek következtében – az Amnesty International emberjogi szervezet közleménye szerint – több mint 500 embert tartóztattak le, és legalább tizenöten életüket vesztették.

A bahreini lakosság túlnyomó része a síita vallási irányzatot követi, az uralkodóház viszont szunnita. Ez, valamint a demokratikus intézmények, illetve szabadságjogok hiánya vezetett a súlyos belpolitikai feszültségekhez.

A tüntetések azóta is tartanak, és nemzetközi hatásukról talán elég annyi, hogy a bahreini koronaherceg, Szalman bin-Hamad al-Kalifa lemondta részvételét Vilmos herceg és Kate Middleton e hétvégi “királyi” esküvőjén.

Az Amnesty International legfrissebb országjelentése szerint Bahreinben “Az emberi jogok helyzete jelentősen rosszabbodott az elmúlt hetekben. Az elmúlt hónapban több mint 500 embert tartózhattak le [a hatóságok], túlnyomó többségében síita muszlimokat, akik aktívan részt vettek a tüntetésekben, ahol politikai változtatásokat követeltek.” Szalman herceg tagadta a jelentés valóságtartalmát, amely – az uralkodóház közleménye szerint – egyoldalúan és torzítva mutatja be a belpolitikai helyzetet.

A Február 14-i Forradalom Ifjúsága nevű reformszervezet közben nyílt levélben fordult az FIA-hoz és személy szerint Bernie Ecclestone-hoz, melyben arra kérik az F1 irányítóit, ne térjenek vissza Bahreinbe addig, amíg nem történik fordulat az emberi- és szabadságjogok jogok terén.

“A bahreini nép nevében arra kérjük önöket, fontolják meg a Bahreini Nagydíj megrendezését mindaddig, amíg az alapvető emberi- és szabadságjogokat helyre nem állítják; és ha úgy tetszik, levelünkkel megerősítjük, hogy mindaddig nem lehet és nem fogunk nagydíjfutamot rendezni Bahreinben, amíg az alapvető emberi jogokat és a szabadságot vissza nem állítják, s véget nem ér az elnyomás” – áll a szervezet nyílt levelében, amelyet az F1fanatic honlap közöl.

A tüntetőknek azonban alighanem csalódniuk kell, Bernie Ecclestone ugyanis korábban határozottan kijelentette, hogy a sportágnak el kell határolódnia a politikától. “A Forma-1-nek sohasem lehet köze a politikához, pont” – mondta márciusban a Daily Telegraph-nak.

Amennyiben elmarad a Bahreini Nagydíj, az is kérdéses, hogy visszatér-e valaha a közép-keleti államba a száguldó cirkusz. Abu Dzabiban a napokban jelentették be, hogy több ponton is átépítik az F1-es pályát; tartaléknak pedig ott van a katari pálya (Losail), amely évek óta örömmel látja vendégül a MotoGp mezőnyét.

A Bahreini Nagydíj ellen szól az is, hogy a szervezők az elmúlt három évben jelentős, 71 millió angol fontos veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni, ami elsősorban a helyiek érdeklődésének hiányára vezethető vissza.