A Williams a pénzes venezuelai Pastor Maldonado kedvéért az idény végén elküldte a 2010-ben debütált német tehetséget, Nico Hülkenberget.

A Brazil Nagydíjon pole-lal nagyot villantó 24 éves pilóta azóta sem talált F1-es versenyzői állást, valódi szabad hely már csak a Hispaniánál van, fizetni pedig nem fog érte, mondta menedzsere, Willi Weber, aki szerint az egyetlen megoldás a pénteki tartalékosi állás lehet.

“Fontolgattuk, mi legyen, kihagyjunk egy évet? De a mai világban túl gyorsan elfelejtik az embert, szóval szerintem jobban jár Nico, ha folyamatosan a színen van egy jó csapatnál, ahol péntekenként még gyakorolhat is.”

Hülkenberget már jó ideje a Force Indiával emlegetik együtt, ahol Adrian Sutil és az újonc Paul di Resta mellett ülhet autóba a szabadedzéseken.

“A hivatalos bejelentés előtt nem mondhatok semmit erről” – mondta Weber, de utalt rá, hogy kiscsapathoz semmiképp nem vásárolja be magát védence. “Nico egyéves tapasztalattal a háta mögött már nem sokat tanulhat egy kiscsapatnál. A Virgin tett egy csábító ajánlatot, de ott van egy másik német is, Timo Glock, és ez így kockázatos lett volna.”

“Az F1-nek oda kellene figyelnie, hogy ne alakuljon ki egy kétszintű pilótatársadalom 14 valódi versenyzővel és 10 fizetőssel. Ezt figyelembe véve én nem vagyok hajlandó fizetni Nico szerződtetéséért. Ha egyszer megteszi valaki, akkor utána mindig pénzt kell vinnie, egyre többet. Nagyon gyorsan kialakul róla ez a kép. Én Nicóval a teljesítményt akarom áruba bocsátani. Ez a srác túl jó ahhoz, hogy fizetnie kelljen!”

A Force India még mindig nem jelentette be 2011-es felállását, de a tulajdonos-főnök, Vijay Mallya a BBC-nek azt mondta, hogy “pár napon belül” sor kerül erre. “Már csak néhány jogi szálat kell elvarrni” – szögezte le az indiai.