Az idén Lotus Racing néven bemutatkozott angol-maláj kiscsapat legfőbb céljául tűzte ki, hogy felélessze a legendás Colin Chapman alatt működött Team Lotus F1-es örökségét.

Az alakulat idén ősszel az 1994 végén megszűnt egykori csapat nevét is megvásárolta a jogtulajdonostól, és bejelentette, hogy 2011-ben már Team Lotus néven indul.

A tervet azonban a brit sportkocsigyártó Group Lotus és anyacége, a maláj Proton igyekezett keresztülhúzni, ugyanis Tony Fernandeséknek megtiltották a Lotus név Forma-1-es használatát, arra ugyanis a jövőre a Renault névadó szponzoraként beszálló Group Lotus tart igényt.

A névvitában a brit igazságszolgáltatás dönt majd valamikor a jövő évben, de Fernandesék addig semmiképp sem hátrálnak. A csapat a hinghami gyárát már át is nevezte Lotus Racingről Team Lotusra és új honlapot is indított teamlotus.co.uk címen. (Kis pikantéria, hogy a teamlotus.com cím viszont az F1-ben korábban sosem szereplő Group Lotus saját oldalára irányít át.)     

“A Team Lotus név bevezetése megkezdődött. Kicsit kár, mert szerettem a Lotus Racinget és úgy gondoltam, hogy a Team Lotus névnek vissza kellene kerülnie a Chapman családhoz. De nekünk most ilyen lapok jutottak” – írta a Twitteren Tony Fernandes.

A Group Lotus CEO-ja, Danny Bahar a múlt héten egyébként azt állította, hogy nem zavarja túlságosan a Team Lotus név használata, szerinte ugyanis a legendás csapat már a múlté, az örökséget pedig ők viszik tovább.

“Nem állítjuk, hogy mi vagyunk a Team Lotus, vagy hogy az szeretnénk lenni. A Team Lotust hagyni kellene békében nyugodni. Dicsőséges múltja, hihetetlen sikerei voltak. Mi csak ezt az örökséget szeretnénk felhasználni, ahogy bármelyik másik autógyártó is tenné a termékei eladásának és marketingjének érdekében.”

“De nem akarunk második Team Lotus lenni, nem is leszünk. Egy autógyártó vagyunk, amelyik új Forma-1-es projektet indít.”