A veszélyesen vagy sportszerűtlenül vezető Forma-1-es pilótákkal szemben a jövőben keményebb retorziókat alkalmaznak majd. 2011-ben a stewardoknak meglesz a lehetőségük arra, hogy kizárják a renitens versenyzőt, vagy akár el is tiltsák a következő futamról.

Az  autósport irányítószerve, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) meghatározta azokat az eseteket is, amelyek előfordulását meg kívánják szüntetni. Ezek közé tartozik, mikor a vezető több irányváltást végez, hogy megvédje pozícióját, vagy szándékosan torlódást okozni a pályán.
A pilóták ezentúl nem hagyhatják el a pályát, többször volt ugyanis arra példa, hogy ezzel tettek szert előnyre. Ha ezentúl a pálya vonalvezetésén kívülre kerülnek, csak akkor térhetnek vissza, amikor az biztonsággal megtehető, előny szerzése nélkül.

Ezen kívül a lekörözött pilótáknak az első adandó alkalommal el kell engedniük a mögöttük érkező gyorsabb versenyzőt. Amennyiben figyelmen kívül hagyják a kék zászlót, az rögtön jelentésre kerül a stewardok felé.
Korábban a szabályszegőket bokszutca-áthajtásos vagy időbüntetéssel sújtották, esetleg hátrébb sorolták a rajtrácson.

A FIA kijárási tilalom bevezetését tervezi a csapatok személyzetének részére a Forma-1-es futamok helyszínén. Ez csütörtök éjféltől péntek reggel hat óráig, illetve szombaton hajnali egy órától reggel hét óráig tartana. Minden csapat kaphat felmentést a tilalom alól, ám mindössze négy alkalommal a szezon során.