A Renault Forma-1-es csapata a Londoni bíróság ítélete szerint bocsánatot kért és jelentős kártérítést fizet a háromszoros világbajnok Nelson Piquet-nek és fiának, becsületsértésért.

“Elkéstek vele, de jobb későn, mint soha.” – mondta az ifjabbik Piquet. “Megtették, ez természetes, de sokkal korábban kellett volna.”

Mint ismeretes a 2008-as Szingapúri Nagydíjon az ifjabbik Piquet – elöljárói utasítására – előre kidolgozott koreográfia szerint – szándékosan összetörte autóját , hogy a biztonsági autó a pályára jöjjön, így a csapattárs spanyol Fernando Alonso előnyre tett szert és végül a futamot is megnyerte.

Miután a csapat később kirúgta a fiatal versenyzőt, a család előhozakodott a történtekkel. Ennek nyomán Flavio Briatore volt Renault-csapatfőnököt tavaly szeptemberben örökre eltiltotta a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), a Renault kétéves, felfüggesztett eltiltást kapott, Alonsót felmentették, Piquet Juniort sem marasztalták el.

A Renault tavaly szeptemberben azzal vádolta meg Piquet-t, hogy megpróbálta megzsarolni a csapatot.
A brazil versenyzőt még júliusban menesztette alakulata, azelőtt, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség befejezte volna a vizsgálatot.

Most a csapat a következőképpen nyilatkozik egy közleményben: “A Renault F1 elfogadja, hogy ifjabb Nelson Piquet állításai nem hamisak. Elismeri továbbá, hogy sem a versenyző, sem édesapja nem próbálta megzsarolni a csapatot.”

“A sajtóközleményünkben megjelent súlyos állítások teljességgel valótlanok és megalapozatlanok, így azokat visszavonjuk.Őszintén szeretnénk bocsánatot kérni Nelson Piquet-től és fiától az okozott kellemetlenségek miatt.”

“Bocsánatkérésünk és megbánásunk jelenként hajlandóak vagyunk jelentős összegű – a korábbiakban megbeszélt – kártérítést fizetni becsületsértésért, illetve átvállaljuk költségeiket. Egyúttal biztosítjuk róla őket, hogy a jövőben hasonló kijelentéseket nem teszünk”

Piquet Szingapúrban

Piquet Szingapúrban

Piquet Szingapúrban


Dominic Crossley, a Piquet család ügyvédje szerint ügyfeleivel megdöbbentő módon bánt a Renault F1, aki megvált korábbi csapatfőnökétől, Flavio Briatorétól. Az olasz életre szóló eltiltást kapott a Forma-1-től, amit azonban idén januárban feloldottak.

Crosseley szerint a bocsánatkérés egy út kezdete volt, aminek a végén pontot tehetnek a tavalyi “crashgate” ügy végére.

Nelsinho Piquet, akinek F1-es karrierjét apja támogatta, most a NASCAR Truck szériában versenyzik az Egyesült Államokban, miután nem sikerült csapatot találnia a Forma-1-ben. Elmondta, hogy egész éves szerződést kötött a tengerentúlon, ezért nem tér vissza a száguldó cirkuszba.

“Realista vagyok. Az F1 az F1. Nem kerülhetsz be bármikor. Ez nekem nem jött össze, de nem fogok koldulni, hogy beülhessek egy autóba.”

Briatore és Pat Symonds ( a volt főmérnök – akit eredetileg ötéves eltiltással sújtottak) bírósághoz fordult és büntetését a párizsi hatóság eltörölte. Ennek nyomán a FIA úgy határozott, hogy a két szakember 2013. január elsejéig nem vállalhat szerepet az autósportban. Piquet Junior jelenleg az észak-amerikai NASCAR-sorozat egyik szekciójában versenyez.