Nagy izgalmakat ígér a frissen lefektetett, emiatt csúszós aszfalt a Koreai Nagydíjon, állítja a főtervező Hermann Tilke. A pilóták aggódnak a friss burkolat miatt, Tilke azzal szereli le őket, hogy az egészből legalább a nézők profitálnak, akik a csúszós felület miatt nagyobb show-t láthatnak.

Tilke úgy véli, hogy a pálya állapotának változása még az ebből a szempontból legendásnak számító monacói körülményeket is felülmúlhatja. “Az új aszfalttal az egyetlen probléma a tapadás lehet” – mondta Tilke. “Ennek hiánya alapvetően nem lehet olyan nagy baj, a világ legjobbjai vannak a mezőnyben és a körülmények mindenki számára egyformák lesznek.”

“Azért pénteken nagyon-nagyon csúszós lesz még a pálya, hiszen teljesen új. Valószínűleg láthatunk néhány megpördülést és a beállításokat sem lesz könnyű eltalálni szombatra és vasárnapra, rengeteget fog változni a pálya állapota. Ez azt jelenti, hogy néhány pilóta rossz beállításokat fog választani, mert nagyrészt a sötétben kell majd tapogatóznia a mérnököknek.”

Tilke szerint a koreai élete legkeményebb projektjei közé tartozott, volt, hogy maga sem hitt a verseny megrendezésében. “Már az elején elkezdődtek a csúszások, a pálya mocsaras területre épült, előbb ki kellett szárítanunk a környéket. Hosszú ideig tartott, amíg kifacsartuk a vizet, több mint egy év ment el vele. Ezt követően tömörítenünk kellett a földet, amellyel egyre több és több idő ment el. Elhúzódott a monszun is, sok hasonló aprósággal küzdöttünk.”

Tilke szerint a legfontosabb rendszerek rendben lesznek hétvégén, a tesztek hiánya miatt azonban valószínűsít néhány meglepetést. Ezek a futam lebonyolítását nem veszélyeztetik.