Míg Rubens Barrichello gyakorlatilag biztosan a Williams versenyzője marad 2011-ben is, a másik pilóta kérdése továbbra is nyitott. Nemrég röppent fel, hogy a felállás bejelentését valójában pénzügyi okok hátráltatják, azaz az idén bemutatkozott Nico Hülkenberget akár olyan versenyzőre is cserélhetik, aki fizetés helyett éppen hogy pénzt hoz a grove-i alakulathoz.  

“Én teszem a dolgomat és bízom a munkámban. Ennél többet nem tehetek. Szeretnék a Williamsnél maradni, mert jól érzem magam a csapatnál és jól kijövök a csapattársammal. Szerződéshosszabbításban reménykedem” – mondta a német SpeedWeeknek a 23 éves pilóta.

Nagyon úgy tűnik azonban, hogy a remény nem hoz gyümölcsöt, a csak Lewis Hamiltonéhoz mérhető versenyzői előélettel az F1-be került Hülkenberg helyére a GP2-es bajnoki utódja, az állítólag 15 millió dolláros szponzori csomagot hozó venezuelai Pastor Maldonado kerülhet, a brit The Sun pedig már a Force Indiá-s Adrian Sutilt is hírbe hozta a Williamsszel, a német állítólag 3 millió dollárt vinne a csapathoz.

Egy másik brit lap, az Evening Standard információi szerint szükség is van a pénzre, ugyanis a Williams az elmúlt öt év alatt többmilliós tartozást halmozott fel, 9 milliós veszteséget könyvelt el, és csak az elmúlt évben 50 százalékkal csökkentek a bevételei. A helyzetet tovább ronthatja, hogy az idény végén számos szponzor is elhagyja a csapatot, távozik az RBS bank, az Allianz és a Philips is.

A csapat társtulajdonosa, a Hülkenberg megtartását pártoló osztrák Toto Wolff ugyan azt állítja, hogy nincs bajban a Williams, de azt ő is elismeri, hogy egyelőre nyitott a pilótakérdés.

“Jelenleg még bármi lehetséges. Egyelőre igyekszünk a lehető legtöbb információt begyűjteni. Általánosságban azonban nagyon jól halad a csapat” – mondta.

Wolff azt is megerősítette, hogy jelenleg 10 százalékot birtokol a Williamsből, de később akár relatív többségi tulajdont is szerezhet.

“Megerősíthetem, hogy 10 százalék az enyém. De van opcióm, hogy a kisebbségi tulajdonrészemet stratégiai befektetéssé növeljem.”

“Ha megnézzük az elmúlt 12 hónapot, 2009 jó év volt számunkra, profitáltunk” – reagált az osztrák üzletember a Williams nehéz gazdasági helyzetéről szóló hírekre is.