2007-ben a Forma-1 történetének egyik, ha nem a legnagyobb botránya pattant ki, amikor kiderült, hogy a McLaren főtervezője, Mike Coughlan a Ferrari egyik technikai vezetőjétől, Nigel Stepneytől szerzett bizalmas műszaki információkat, amelyeket aztán a csapat meg is próbált felhasználni.

Miután felgöngyölítették az ügyet, a McLarent a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) 100 millió dolláros pénzbírsággal sújtotta és kizárta a konstruktőri bajnokságból, a két főkolompost, Coughlant és Stepneyt pedig gyakorlatilag eltiltotta az autóversenyzésben végzett munkától.

Ezt később visszavonta az FIA, Coughlan a szerb Stefan GP-nél bukkant fel, Stepney pedig a GT-versenyzésben talált munkát, de az exferraris ügye ezzel még nem jutott nyugvópontra.

A Ferrari még a kémbotrány kirobbanása előtt feljelentette az angolt azzal a gyanúval, hogy a mérnök szabotázst követett el a Monacói Nagydíjon, valamint az ipari kémkedés miatt. Az Olaszországban azóta is folyó büntetőügy most ért a végére: a Reuters helyi forrásokra hivatkozva arról tudósít, hogy megszületett az ítélet.

A hír szerint a sassuolói bíróság vádalku keretében 600 eurós pénzbírságra és 20 hónapos szabadságvesztésre ítélte Stepneyt, azonban az egykori ferraris nem vonul majd börtönbe, felfüggesztett büntetéssel ússza meg.