Zsinórban két versenyen produkált borzasztó rajtokat a Red Bull, Spában a pole-ból esett vissza jelentősen Mark Webber, majd Monzában negyedikből lett kilencedik. Az Olasz Nagydíjon Sebastian Vettel is zuhant, Christian Horner csapatfőnök már aggódik a rossz startok miatt.

“A rajtok nem voltak éppen fantasztikusak” – nyilatkozta Horner. “Meg kell vizsgálnunk ezt a helyzetet, mert az év elején jók voltak a rajtjaink, nagyon erősek voltunk. Az utolsó néhány versenyen azonban veszítettünk a rajtrácson, ez talán az alacsony leszorítóerő hatása, talán másé, mindenesetre meg kell értenünk. A vb-cím múlhat rajta.”

Horner örül, hogy Monza után Webber vezeti a pontversenyt, a csapat a legtöbbet hozta ki a hétvégéből. “Számunkra óriási kihívást jelentett Monza, a tény, hogy sikerült túlszárnyalnunk a McLarent, jelentősen pozitív. A hátralévő pályák között vannak, amelyek kedveznek nekünk, de akadnak olyanok, ahol kisebb lehet a különbség a két csapat között.”

Egyes feltételezések szerint az FIA szigorúbb ellenőrzései okolhatók azért, hogy a Red Bull nem volt elég gyors Monzában, ezt azonban határozottan cáfolja az istálló. Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója szerint nem más, mint lejárató kampány folyik a gárda ellen. Szakértők szerint Szingapúr után tisztább lesz a kép, ha a Red Bull ott sem lesz meggyőző, akkor valóban lehet arról beszélni, hogy árthattak a csapatnak a szigorúbb tesztek.